Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po prepočítaní hlasov v americkom štáte Georgia vyhral opäť Joe Biden, Trump hovorí, že voľby vyhral on

.tasr .svet

Predstavitelia Georgie oznámili konečné výsledky volieb po ručnom prepočítaní všetkých asi piatich miliónov hlasov odovzdaných v tomto štáte, ktoré potvrdilo Bidenov náskok pred republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom.

Po prepočítaní hlasov v americkom štáte Georgia vyhral opäť Joe Biden, Trump hovorí, že voľby vyhral on AP Photo/Carolyn Kaster, File

guvernér amerického štátu Georgia Brian Kemp v piatok potvrdil tamojšie výsledky prezidentských volieb. Poveril súčasne 16 členov Zboru voliteľov za Georgiu, aby v decembri počas formálnej voľby nového prezidenta hlasovali za demokratického kandidáta Joea Bidena, ktorý vyhral v tomto štáte USA a stal sa aj celkovým víťazom volieb. Informovali o tom agentúra AP a DPA.

Predstavitelia Georgie oznámili konečné výsledky volieb po ručnom prepočítaní všetkých asi piatich miliónov hlasov odovzdaných v tomto štáte, ktoré potvrdilo Bidenov náskok pred republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom. Biden podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil v Georgii o 12.670 hlasov, čo predstavuje 0,25 percenta.

Trumpov volebný tím má teraz lehotu dvoch pracovných dní - teda do konca utorka - na to, aby požiadal o opätovné sčítanie hlasov. Môže tak urobiť preto, že rozdiel medzi oboma kandidátmi bol menší než 0,5 percenta. Trump a ďalší členovia Republikánskej strany tvrdia, že pri prezidentských voľbách v Georgii došlo k podvodom, dôkazy však nepredložili.

Štátny tajomník Georgie Brad Raffensperger, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb, na piatkovej tlačovej konferencii novinárom povedal, že potvrdené výsledky sú podľa neho „správne“ a odrážajú „verdikt ľudu, nie rozhodnutie štátneho tajomníka alebo súdov alebo volebného tímu jedného alebo druhého kandidáta“.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite