Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americké voľby ONLINE: Biden sa stal prezidentom USA. Iránsky prezident Rúhání ho vyzval na návrat k jadrovej dohode

.tomáš Zemko .tamara Antolová .tomáš Bakoš .svet

Joe Biden sa stal 46. prezidentom USA. Porazil Donalda Trumpa.

Americké voľby ONLINE: Biden sa stal prezidentom USA. Iránsky prezident Rúhání ho vyzval na návrat k jadrovej dohode

situáciu sledujeme online.

 Predbežné výsledky v štátoch:

 Predbežné výsledky v počte voliteľov (na zvolenie je treba 270):

Joe Biden sa stal 46. prezidentom USA. Porazil Donalda Trumpa. Po výhre v štáte Pennsylvánia získal dostatočný počet hlasov na zvolenie s predstihom okolo 30-tisíc hlasov.

17:50 USA: Víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden na základe priebežných výsledkov stále vedie i v štátoch Arizona a Georgia, v ktorých ešte prebieha sčítavanie hlasov. Úradujúci prezident Donald Trump je na čele na Aljaške a v Severnej Karolíne. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke v nedeľu zverejnila stanica CNN.

Kamala Harris a Joe BidenAP Photo/Carolyn KasterKamala Harris a Joe Biden

17:01 POĽSKO: Poľský prezident Andrzej Duda a chorvátsky premiér Andrej Plenkovič zablahoželali Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Informovali o tom v nedeľu agentúry PAP a HINA.

16:32 SLOVENSKO: Vždy som bol skôr na strane republikánov - lebo viac chápali hrozbu komunizmu, lebo nepreceňovali rolu štátu, a aj preto, že nové utópie brali s rezervou. A predsa cítim úľavu, že vyhral Joe Biden, píše vo svojom najnovšom článku šéfredaktor Štefan Hríb. 

15:23 BLÍZKY VÝCHOD: Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu vyzval novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, aby "zlepšil" vzťahy medzi Palestínčanmi a Washingtonom, ktoré stroskotali počas pôsobenia Donalda Trumpa v Bielom dome. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

14:30 BIELORUSKO: Protestujúci ľudia sa v nedeľu zhromaždili v Bielorusku na demonštrácií proti autoritárskemu lídrovi Alexandrovi Lukanšenko. Opozičná líderka Sviatlana Cichanovská zároveň v exile vyjadrila nádej, že sa čoskoro stretne s novozvoleným americkým prezidentom Joeom Bidenom.

14:21 SLOVENSKO: Pre Európu aj Slovensko je dobré, že Donald Trump nebude druhýkrát americkým prezidentom, tvrdí predseda Výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí). Poukázal napríklad na jeho negatívny postoj k Európskej únii a NATO. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Tomáš Valášek bol aj hosťom diskusnej relácie .pod lampou, ktorú si môžete pozrieť na tomto odkaze.   

13:30 IZRAEL: Niekoľko tisíc Izraelčanov sa sobotu zišlo v Jeruzaleme na pravidelnom proteste proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, pričom niektorí vyjadrili nádej, že víťazstvo Joea Bidena v amerických prezidentských voľbách prinesie zmenu aj pre Izrael.

13:00 SVET: Svetové médiá reagujú na víťazstvo Bidena: Ospalý Joe prebúdza Ameriku. Všetky reakcie si môžete pozrieť na tomto odkaze.

12:30 MAĎARSKO: Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu dopoludnia listom zablahoželal Joeovi Bidenovi „k úspešnej prezidentskej kampani“. Agentúru MTI o tom informoval premiérov hovorca Bertalan Havasi.

11:20 IRÁN: Iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, aby „vynahradil minulé chyby“ a vrátil Spojené štáty k jadrovej dohode Teheránu so svetovými veľmocami z roku 2015. V nedeľu o tom informovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA, na ktorú sa odvolala svetová agentúra AP.

9:50 USA: Joe Biden stihol od 70. rokov v politike pochytiť nielen politické skúsenosti, ale aj deformácie praktického ekonomického myslenia v prospech získavania hlasov voličov. Bidenove ekonomické plány sa však nedajú nastaviť za noc. Vďakabohu, píše vo svojom článku redaktorka .týždňa Marianna Sádecká.

9:49 USA: Zástupkyňa šéferaktora Marína Gálisová komentuje výsledky prezidentských volieb v USA, ktoré vyhral Joe Biden. Trump svoju prehru nechce uznať a bude sa súdiť. Viac sa dozviete tu.

9:48 USA: Nový prezident USA Joe Biden: Budem sa usilovať zjednocovať, nie rozdeľovať. Viac sa dočítate na tomto odkaze. 

9:00 USA: Trump hovorí o podvode tam, kde prehráva – o čom to hovorí? Hrozí násilný stret? Je demokracia u lídra slobodného sveta ohrozená? Čo to znamená pre Európu a Slovensko? Viac sa dozviete

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite