Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americké voľby ONLINE: Biden sa blíži k víťazstvu, Trump chce zastaviť počítanie hlasov

.tomáš Zemko .tamara Antolová .svet

Voliči v Spojených štátoch rozhodovali o novom prezidentovi krajiny. Vyzývateľom súčasného amerického prezidenta a zástupcu republikánov Donalda Trumpa je bývalý viceprezident Joe Biden, ktorý háji záujmy demokratov. Stredu večer prebieha boj o posledné štáty, ktoré o všetkom rozhodnú.

Americké voľby ONLINE: Biden sa blíži k víťazstvu, Trump chce zastaviť počítanie hlasov

situáciu sledujeme online.

  • je spočítaných takmer 140 miliónov hlasov,
  • ako funguje americký volebný systém – podrobné vysvetlenie,
  • prezident a viceprezident sa funkcie ujímajú 20. januára 2021,
  • aké štáty získal zatiaľ Trump: Alabama (9), Arizona (11), Arkansas (6), Florida (29), Idaho (4), Indiana (11), Iowa (6), Južná Dakota (3), Južná Karolína (9), Kansas (6), Kentucky (8), Louisiana (8), Mississippi (6), Missouri (10), Montana (3), Nebraska (5), Ohio (18), Oklahoma (7), Severná Dakota (3), Tennessee (11), Texas (38), Utah (6), Wyoming (3), Západná Virgínia (5),
  • aké štáty získal zatiaľ Biden: Colorado (9), Connecticut (7), Delaware (3), Hawaii (4), Illinois (20), Kalifornia (55), Maryland (10), Massachusetts (11), Minnesota (10), New Hampshire (4), New Jersey (14), New York (29), Nové Mexiko (5), Oregon (7), Rhode Island (4), Vermont (3), Virgínia (13), Washington (12), Washington D. C. (3), Wisconsin (10), Michigan (16).

Predbežné výsledky v štátoch:

Predbežné výsledky v počte voliteľov (na zvolenie je treba 270):

Kedy budú známe výsledky posledných kľúčových štátov? 

  • Aljaška: bude to zrejme posledný štát, ktorý uverejní výsledky, sčítavanie korešpondenčných hlasov sa môže natiahnuť až na budúci týždeň,
  • Arizona: výsledky budú známe vo štvrtok (5. 11.) do 9. ráno (nášho času),
  • Georgia: výsledky budú zverejnené približne v tom čase ako v Arizone,
  • Nevada: najbližšie informácie štát zverejní vo štvrtok (5. 11.) o 18:00 (nášho času), korešpondenčné hlasy by mali byť doručené do 10. novembra,
  • Severná Karolína: väčšina hlasov je spočítaná, čaká sa na spočítanie korešpondenčných, ktoré by mali byť doručené 12. novembra,
  • Pennsylvánia: výsledky majú byť známe v piatok 6. novembra. 

6:09 GEORGIA: Súperov rozdeľuje v štáte Georgia už len 39-tisíc hlasov. Biden sa približuje k Trumpovi.   

Streda, 4. novembra

23:11 GEORGIA: Súperov rozdeľuje v štáte Georgia 68-tisíc hlasov. Zatiaľ tam vedie Donald Trump.

22:45 MICHIGAN: Biden získava ďalší kľúčový štát Michigan.

Ide o ďalší štát, ktorý v predchádzajúcich voľbách v roku 2016 pripadol jeho súperovi, republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

22:34 BIDEN: „Sme na najlepšej ceste získať viac než 70 miliónov hlasov,“ povedal Biden a zdôraznil, že pôjde o celkovo najvyšší počet získaných hlasov v histórii amerických prezidentských volieb. Jeho prejav sa už niesol v duchu istoty víťazstva vo voľbách v tandeme s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou.

Prisľúbil, že po voľbách pôjde tvrdá rétorika nabok. „Musíme sa začať znovu počúvať, navzájom rešpektovať a zjednotiť,“ vyhlásil Biden, pričom priznal, že to nebude ľahké vzhľadom na vyostrenosť politických postojov v spoločnosti. „Kampaň som viedol ako demokrat, ale vládnuť budem ako prezident Spojených štátov,“ uviedol.

22:26 BIDEN: Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden vystúpil v stredu s prejavom, v ktorom zatiaľ nevyhlásil svoje volebné víťazstvo, avšak podľa vlastných slov verí, že po skončení počítania hlasov sa stane prezidentom.

22:24 TRUMP: Trumpov tím podľa agentúry AP obvinil predstaviteľov volebných úradov, že pozorovateľom delegovaným Republikánskou stranou zakázali, aby sa k osobám, ktoré sčítajú odovzdané hlasy, priblížili na vzdialenosť menšiu ako 7,6 metra.

22:22 TRUMP: Volebný štáb prezidenta USA Donalda Trumpa žiada súd v štáte Pennsylvánia, aby tam pozastavil sčítanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách. Predtým sa Trumpov tím domáhal rovnakého verdiktu aj na príslušnom súde v štáte Michigan.

22:20 HLASY: Demokrat Biden získal najviac hlasov v dejinách amerických prezidentských volieb. Prekonal tak predchádzajúci rekord Baracka Obamu z roku 2008, pričom milióny hlasov stále nie sú spočítané. Vyplýva to z údajov americkej Federálnej volebnej komisie (FEC) a predbežných výsledkov. Podľa CNN Biden doteraz získal 69 866 990 hlasov. V roku 2008 Baracka Obamu volilo 69 498 516 ľudí.

22:18 PENNSYLVANIA: Prezidentov syn Eric vyhlásil, že získali Pennsylvániu, aj keď ešte nie je spočítaných približne milión hlasov.

 22:11 WISCONSIN: Manažér Trumpovej kampane Bill Stepien vo svojom vyhlásení uviedol, že tímu republikánskeho kandidáta nebol poskytnutý prístup na mnohé miesta, kde sa otvárajú hlasovacie urny a sčítajú sa hlasy voličov, čo je v rozpore so zákonmi štátu Michigan. Podľa televízie Sky News bolo zatiaľ zrátaných 94 percent odovzdaných hlasov, pričom Joe Biden vedie o 37.350 hlasov.

22:00 TRUMP: Volebný štáb prezidenta USA Donalda Trumpa požiadal súd štátu Michigan, aby pozastavil sčítanie hlasov, kým pozorovatelia Republikánskej strany nebudú mať zaručený prístup na miesta, kde sa odohráva táto fáza volieb.

21:13 MICHIGAN: Volebný štáb prezidenta USA Donalda Trumpa požiadal súd štátu Michigan, aby pozastavil sčítanie hlasov, kým pozorovatelia Republikánskej strany nebudú mať zaručený prístup na miesta, kde sa odohráva táto fáza volieb.

20:39 NEVADA/ARIZONA: V štáte Nevada je rozdiel medzi Bidenom a Trumpom 7647 hlasov, v Arizone je ten rozdiel na čísle 93 518. Zatiaľ to vyzerá, že oba štáty získa Biden. 

20:03 WISCONSIN: Biden získal štát Wisconsin.

19:30 WISCONSIN: V štáte Wisconsin bude potrebné spočítať ešte asi 300 hlasov. Biden vedie cca o 20-tisíc hlasov.

19:01 TRUMP: Kampaň od Trumpa žiada prepočítanie hlasov v štáte Wisconsin, kde zatiaľ vyhráva Biden. Štáty, ktoré práve získava Biden na svoju stranu, patrili v minulých voľbách republikánom.

18:59 GEORGIA: V štáte Georgia majú pred sebou ešte približne 200-tisíc hlasov, ktoré budú spočítavať.

18:58 NEVADA: Nevada avizovala, že výsledky uverejní až o 24 hod., dovtedy sa budú snažiť všetky hlasy spočítať.

18:10 VÝSLEDKY: Podľa predbežných výsledkov Biden momentálne vedie v Michigane, Wisconsine, Trump zas v Pennsylvanii a Georgii.

AP Photo/Mary Altaffer

18:00 TWITTER: Sociálna sieť Twitter označila v stredu za zavádzajúci príspevok, ktorý na svojom konte zverejnil americký prezident Donald Trump a v ktorom sa vyjadril k nezrovnalostiam pri hlasovaní v prezidentských voľbách.

17:22 USA: Americká polícia zadržala v noci na stredu niekoľko desiatok ľudí, ktorí sa po skončení hlasovania v prezidentských voľbách zapojili do pouličných protestov. Protestné akcie sprevádzané násilnosťami zaznamenali vo viacerých mestách USA.

16:51 PENNSYLVANIA: Štát prehlásil, že má pred sebou ešte viac ako jeden milión hlasov, ktoré budú počítať. 

16:00 .TÝŽDEŇ: „O politikoch ako je Donald Trump sa často hovorí ako o polarizujúcich a, pochopiteľne, je to pravda.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite