Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový koronavírus môže prežiť na displejoch telefónov až 28 dní, zistili vedci

.redakcia .svet

Podľa nemeckého Spolkového inštitútu pre analýzu rizík (BfR) však zatiaľ nie sú známe prípady, pri ktorých by sa dokázal prenos koronavírusu na ľudí kontaktom s kontaminovanými predmetmi alebo povrchmi a došlo by k následnej nákaze.

Nový koronavírus môže prežiť na displejoch telefónov až 28 dní, zistili vedci AP Photo/Andy Wong

vedci z Austrálskeho centrum pre prevenciu chorôb (ACDP) v Geelongu zistili, že koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, môže prežiť až 28 dní — a teda dlhšie, ako sa doteraz predpokladalo — na hladkých povrchoch, ako sú napríklad displeje na mobilných telefónoch, nehrdzavejúca oceľ, bankomaty či plastové a papierové bankovky. Píšu o tom v štúdii, ktorá bola v pondelok publikovaná v časopise Virology Journal.

„Pri teplote 20 stupňov Celzia, teda približne pri izbovej teplote, sme zistili, že vírus je mimoriadne odolný a môže prežiť 28 dní na hladkých povrchoch, ako sú displeje mobilných telefónov a plastové bankovky,“ povedala podľa denníka The Guardian Debbie Eaglesová, zástupkyňa riaditeľa ACDP.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite