Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rúško. Nástroj ochrany, nástroj moci

.patrik Pastrnak .svet .politika cez odevy

Asi najviditeľnejším prejavom prebiehajúcej epidémie sú rúška na tvárach. Ešte minulý rok ich v našich končinách nosili maximálne turisti z Ázie, vážne nakazení pacienti, alebo lekári pri práci. Dnes sú každodennou súčasťou života.

Rúško. Nástroj ochrany, nástroj moci ALEX WONG/GETTY IMAGES Prezidentský kandidát Joe Biden diskutuje o tom, ako Trumpova administratíva zvláda pandémiu. Názory na dôsledné nosenie rúška sa u oboch kandidátov rôznia. Mnohí z ich priaznivcov vyjadrujú svoj politický postoj nosením či nenosením ochrany tváre.

takisto neprehliadnuteľné sú debaty okolo nich. Od začiatku epidémie sa riešilo, či a nakoľko sú rúška účinné, a zdá sa, že debata dodnes nie je ukončená. Prístup k noseniu rúšok sa dosť líši naprieč krajinami.

Eva Mošpanová z českého Deníka N v jednej svojej analýze pred pár týždňami poznamenala, že hranicu medzi Českom a Slovenskom nebolo možné poznať na diaľnici, ale skôr na tvárach ľudí. Bolo by dozaista zaujímavé skúmať, čím sú zapríčinené rozličné postoje k rúškam.  

 Už na jar Sarah Zheng zo South China Morning Postu upozornila, že postoj k rúškam je do veľkej miery podmienený kultúrne: Krajiny východnej Ázie majú tradíciu nosenia ochranných masiek nielen počas epidémií, ale i v priebehu chrípkovej sezóny, nádchy či pri smogu. V Japonsku si dokonca zvykli nosiť rúška i z iných než zdravotných účelov: na zakrytie škvŕn na tvári, kvôli zahriatiu sa v zime alebo prosto preto, lebo

sa cítia pohodlnejšie, keď nemusia ukazovať svoju tvár. Na Západe takéto zahaľovanie nemá tradíciu a minimálne v USA sa asociuje s ázijským kolektivizmom, neslobodou a častými epidémiami, ktoré v tejto časti sveta vládnu.

Západná spoločnosť má teda údajne tendenciu vidieť v zakrytí tváre skôr prejav inej kultúry a rasy než prostriedok na ochranu zdravia. Niečo na tom vysvetlení bude, osobne si však myslím, že ho netreba preceňovať, najmä ak chceme vysvetliť rôznosť postojov k rúškam nielen medzi Českom a Slovenskom, ale i naprieč celou Európou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite