Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus ONLINE: Rekordné počty v Česku aj u nás. Na Slovensku pribudlo 877 nakazených

.tamara Antolová .martina Bednárová .svet

Na Slovensku padol rekord v počte nakazených novým koronavírusom. Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe presiahol šesť miliónov.

Koronavírus ONLINE: Rekordné počty v Česku aj u nás. Na Slovensku pribudlo 877 nakazených

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online.

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 14 689 (+877) prípadov, 5200 (+173) ľudí sa z choroby vyliečilo, 55 (+0) na jej následky zomrelo,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ.

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

18:33 EURÓPA: Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe presiahol šesť miliónov. Vyplýva to z výpočtov tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 17:00.

Prvé prípady infekcie sa objavili v Číne vlani v decembri a odtiaľ sa koronavírusom rozšíril do ďalších krajín sveta. V Európe ho prvýkrát zaznamenali v januári

17:34 USA: Americký prezident Donald Trump sa len deň po prepustení z nemocnice vrátil v utorok do Oválnej pracovne Bieleho domu. Pre spravodajskú stanicu CNBC to uviedol v stredu prezidentov ekonomický poradca Larry Kudlow.

Napriek tomu, že Trump podľa lekárov nevykazuje žiadne príznaky koronavírusu, ešte stále je infekčný.

Kudlow zároveň zdôraznil, že prezidentov pobyt v pracovni sa uskutočnil za sprísnených hygienických opatrení. Odmietol však odpovedať na otázku, či mal prezident vo svojej pracovni nasadené rúško.

Vedenie Bieleho Domu toto tvrdenie vzápätí dementovalo. „Napriek tomu, že prezident chcel včera (v utorok) byť v Oválnej pracovni, nebol tam - zostal vo svojej rezidencii, odkiaľ aj pracoval,“ napísal na svojom osobnom účte na Twitteri prezidentov hovorca Ben Williamson. Súčasne dodal, že Biely dom prijíma sprísnené hygienické opatrenia pre prípad, že sa Trump vráti do pracovne v nasledujúcich dňoch.

16:32 SLOVENSKO: Hygienici evidujú od začiatku septembra v okrese Spišská Nová Ves 165 prípadov nákazy novým koronavírusom a v okrese Gelnica 31. Oproti prvej vlne pandémie doposiaľ nezaevidovali nákazu v lokalitách, kde žije prevažne marginalizovaná rómska komunita. Pre TASR to z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Spišskej Novej Vsi potvrdila Renáta Hudáková.

15:44 ČESKO: Český minister zdravotníctva Roman Prymula v piatok 9. októbra v rámci avizovaného sprísnenia obmedzení proti šíreniu koronavírusu navrhne aj „opatrenia, ktoré umožnia, aby sa ľudia nenakazili v domácich podmienkach“. Minister to v stredu oznámil vo vysielaní Českej televízie (ČT), ale podrobnosti neuviedol.

„Na obdobie 14 dní predpokladajme, že sa prakticky všetko sprísni,“ upozornil Prymula, ktorého citoval aj spravodajský server Novinky.cz.

Podľa ministra úrady vedia o miestach v spoločnosti, kde je prípadov viac. „V tejto chvíli sú to rôzne drobné oslavy, sú to nákazy, ktoré sú v rámci rodín. Aj na to budeme reagovať určitým spôsobom,“ uviedol.

14:56 BRUSEL: Belgické hlavné mesto sa v stredu o krok priblížilo k lockdownu, pretože Brusel nariadil zatvorenie kaviarní a barov na jeden mesiac.

Reštaurácie podávajúce jedlá na stôl môžu zostať otvorené, ale bary a konzumácia alkoholu na verejných miestach budú zakázané až do 8. novembra. Oznámila to regionálna vláda.

Brusel od vypuknutia nákazy novým koronavírusom zaviedol takéto opatrenie už druhýkrát, prvý lockdown predtým pomohol znížiť počet infikovaných.

V súčasnosti však znova pribúdajú nakazení, ako aj vážne prípady vrátane hospitalizácií, a regionálne úrady preto sprísňujú nariadenia.

Nová belgická centrálna vláda už skôr nariadila, že bary a kaviarne musia mať od 23:00 zatvorené, ale šéf vlády bruselského regiónu Rudi Vervoort rozhodol, že to nestačí.

14:16 TALIANSKO: Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa vyliečil z ochorenia COVID-19, povedal v stredu pre tlačovú agentúru Reuters zdroj oboznámený so situáciou.

Mediálny magnát, ktorý strávil prvú polovicu septembra v nemocnici v Miláne a potom bol prepustený domov do karantény, mal teraz negatívny test na koronavírus. Ešte čaká na výsledok druhého výteru, aby sa potvrdilo jeho vyliečenie, dodal zdroj.

AP Photo/Luca Bruno

U Berlusconiho (84) sa vyvinul obojstranný zápal pľúc a v milánskej Nemocnici sv. Rafaela bol hospitalizovaný vyše desať dní.

13:34 SVET: Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 nám výrazne ukazuje, že podpora a ochrana zdravia je kľúčová na podporu a ochranu ekonomickej, spoločenskej a politickej stability. Povedal to v stredu generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferencii Globsec fórum 2020 v Bratislave.

Pripomenul, že WHO zaznamenala po celom svete viac ako 35 miliónov prípadov nákazy a viac než milión úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Pandémia podľa jeho slov odhalila a využila medzery v systémoch spoločností na celom svete.

13:17 SLOVENSKO: Poslanci Národnej rady SR nebudú v stredu rokovať o pomoci rezortov v súvislosti s koronakrízou. Plénum totiž neschválilo program 14. schôdze parlamentu, a tak predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) zasadnutie ukončil. Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD, chcel počuť od ministrov plány na riešenie koronakrízy v konkrétnych rezortoch. Koalícia na rokovanie nevidela dôvod.

13:10 SLOVENSKO: Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyzval na sociálnej sieti ľudí, ktorí majú akékoľvek príznaky ochorenia COVID-19, aby nechodili do práce a nenavštevovali verejné miesta.

Podľa úradu môže ísť o príznaky, ako celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, ale aj bolesti hlavy a kĺbov či náhla strata čuchu a chuti. ÚVZ tvrdí, že posledné dni sa hromadia prípady, keď sa COVID-19 potvrdil u osôb, ktoré napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu tak rozšírili ďalej.

„Verejnosť by sme zároveň chceli povzbudiť k rešpektovaniu opatrení, správnemu noseniu rúšok (prekryté ústa aj nosové dierky), dodržiavaniu odstupov od cudzích ľudí a pravidelnému umývaniu či dezinfekcii rúk. V súčasnej situácii ide o nosný pilier ochrany nášho zdravia,“ zdôraznil úrad.

12:26 ORAVA: Epidemiologická situácia na Orave sa naďalej zhoršuje. V okresoch Námestovo a Tvrdošín za posledný deň pribudlo viac ako 80 nových prípadov. 14-dňová incidencia na Orave je okolo 80 potvrdených prípadov na 10-tisíc obyvateľov. Zlý vývoj je aj v okrese Bardejov.

11:33 TRENČÍN: V pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne, okresy Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou a Myjava, je momentálne niekoľko ohnísk nákazy novým koronavírusom.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite