Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Generál Macko: Marlenka, koberce, húfnice a kaviár

.pavel Macko .svet ..náhorný karabach

O regióne Južného Kaukazu a arménsko-azerbajdžanskom konflikte u nás vieme pomerne málo, aj keď sa pravidelne vracia na titulné stránky. Teraz znovu: v oblasti vypukli najväčšie boje od konfliktu v rokoch 1992 až 1994 a hrozí nová veľká vojna.

Generál Macko: Marlenka, koberce, húfnice a kaviár AZIZ KARIMOV/GETTY IMAGES 29. september 2020 Náhorný Karabach: Pohreb azerbajdžanského vojaka zabitého počas bojov medzi arménskymi a azer - bajdžanskými ozbrojenými silami.

od rána 27. septembra sa bojuje po celej čiare dotyku v Náhornom Karabachu. Boje prekračujú bežnú pohraničnú potýčku. Obidve strany sa navzájom obviňujú zo začatia. Už rozsah a zapojenie zbraní hovorí, že je to hrozba.

Tanky, delostrelectvo, raketomety a letectvo – toto všetko sa použilo už v prvých dňoch. Ťažká paľba dopadá na vojenské pozície aj na civilné obyvateľstvo. Zatiaľ bojujú proti sebe azerbajdžanské sily a arménske jednotky vrátane síl republiky Artsach, ako nazývajú Náhorný Karabach. 

Používajú ťažké delostrelectvo, mínomety, drony s riadenými strelami a vrtuľníky. Azerbajdžanci nasadili aj raketomety, ktoré sú účinným palebným prostriedkom proti plošným cieľom. Arménsky premiér obvinil Baku z použitia raketometov Smerč a moderných systémov TOS – 1A s výkonnými termobarickými raketami. Tie dokážu na diaľku spáliť všetko v oblasti dopadu. Arméni tým odôvodňujú použitie operačno-taktických rakiet Iskander. Tie sú podstatne modernejšie ako rakety Scud používané počas vojny v Perzskom zálive.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite