Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vitajte v hybridnej ére. Romantická doba špiónov ako Mata Hari je preč

.pavel Macko .svet .voľby v USA

Sun c’ žil polstoročie pred Kristom a vo svojej knihe Umenie vojny napísal: „Najväčšie umenie spočíva v zlomení odporu nepriateľa mimo bojového poľa. V protivníkovej krajine musíte zničiť všetko, čo je dobré.“ Evidentne je to stále aktuálne.

Vitajte v hybridnej ére. Romantická doba špiónov ako Mata Hari je preč AL DRAGO/NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA 17. september 2020 Mosinee, Wisconsin, USA: Donald Trump na predvolebnom mítingu. Kampaň v USA graduje a hrozbou nie sú len špióni, ale i metódy súperiacich táborov.

microsoft nedávno šokoval správou o návrate ruských hekerov. To je v kontraste s tým, čo tvrdil Biely dom a ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť. Tí sa snažili znižovať ruskú hrozbu a upriamiť pozornosť na Čínu a Irán. To vyhovovalo Trumpovi. Ten šíril fámy, že Čína má záujem na zvolení Bidena.

Pre Čínu by to bolo logické, ale dáta Microsoftu hovoria niečo iné. Ukazujú ruské útoky proti dvom stovkám cieľov v obidvoch táboroch. Prekvapilo aj to, že správa neprišla od spravodajcov, ale od súk­romnej spoločnosti. Navyše medzi čínskymi a ruskými aktivitami je výrazný rozdiel.

Rusi sú podstatne agresívnejší a sústreďujú sa na politický proces a oslabenie Ameriky ako takej. Naopak, Čína sa stále pohybuje viac v oblasti klasickej špionáže a priemyselnej špionáže. Jednoducho, charakter aktivít je daný silou a cieľmi protivníka. Čína je v prvom rade ekonomický vyzývateľ USA, Rusku zostala len silová sféra.

S blížiacimi sa voľbami rastie nervozita aj na medzinárodnej scéne. Nikomu nie je úplne jedno, ako dopadnú voľby v najsilnejšej krajine sveta. Napätí sú americkí spojenci aj konkurenti. Už dávno neplatí vtip z čias komunizmu, že u nás si môžete vybrať deň, v ktorý idete voliť, a v Amerike stranu, ale výsledok je vždy rovnaký. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite