Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Korona, nepokoje a Biden vs. Trump. Rozpojené štáty americké

.marína Gálisová .svet .politika

Ak podliehate pocitu, že v strednej Európe toho máme na krku veľa, doprajte si pohľad cez Atlantik. V Amerike majú koronu, nepokoje a navyše sa tam zvolebnieva. Niektorí komentátori hovoria, že Spojené štáty sú na pokraji občianskej vojny.

Korona, nepokoje a Biden vs. Trump. Rozpojené štáty americké NOAH BERGER/AP/SITA 21. júl 2020 Portland, štát Oregon, USA: Hnutie Black Lives Matter dostalo po smrti Georgea Floyda nový impulz.

až tak? Áno, až tak. Teda, až tak znejú tie hodnotenia. Ale reči sú reči a realita je realita. A na otázku, či je na tom až tak zle aj realita, sa už odpovedá trochu menej jednoducho. 

Pravda je, že USA ako krajina má vo svojich dejinách nie jeden, ale viacero vyhrotených okamihov, ktoré hrozili obrovským rozkolom v spoločnosti. Nemusíme ísť ani tak hlboko do času, aby sme poukazovali na skutočnú občiansku vojnu, vojnu Severu proti Juhu.

Stačí pár desaťročí.

nič nové, a predsa áno

Z rasovej oblasti sa dajú pripomenúť napríklad nepokoje začiatkom deväťdesiatych rokov, ktoré vypukli, keď vyšlo najavo policajné násilie voči Rodneymu Kingovi. Už vtedy sa hovorilo o občianskej vojne v uliciach.

Pokiaľ ide o koronu, je ťažké porovnávať nejaký konkrétny núdzový stav so súčasnou pandémiou, ale Spojené štáty dlhodobo zažívali iné zdravotné problémy celospoločenských rozmerov, ktoré majú aj sociálne prepojenie: krízu s opioidovými liekmi a širokou závislosťou od nich, krízu obezity a srdcovocievnych ochorení. A pokiaľ ide o voľby, tie vytvárajú v poslednom desať­ročí a špeciálne od masového nástupu sociálnych sietí vždy výsostne napäté ovzdušie. 

Teda na jednej strane, nedeje sa nič nové. A aj ostré varovné výkriky k situácii patria a ďalej gradujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite