Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér Poľska Morawiecki: Duch Solidarity je potrebný v súčasnej Európe

.mateusz Morawiecki .svet

Vzťahy medzi európskymi krajinami sa formujú na princípe solidarity. Je to spoľahlivá záruka budovania lepšej budúcnosti Európy.

Premiér Poľska Morawiecki: Duch Solidarity je potrebný v súčasnej Európe Zenon Mirota

pred štyridsiatimi rokmi, v horúcich letných mesiacoch roku 1980, vyzerala Európa úplne inak ako dnes. V tom čase kontinent pretínala železná opona, ktorá nebola iba metaforickou líniou politického rozdelenia. V skutočnosti oddeľovala slobodné a demokratické štáty od štátov, ktoré stratili zvrchovanosť a stali sa celkom závislé na sovietskom impériu.

Medzi krajinami, ktoré po vojne zostali pod protektorátom komunistického režimu, sa ocitla aj moja vlasť – Poľsko. Poľsko, ktoré v dôsledku druhej svetovej vojny stratilo takmer šesť miliónov občanov, z čoho polovicu tvorili poľskí občania židovského pôvodu. Bola to katastrofa, po ktorej sme sa – ľudsky – nemali právo vzchopiť.   

A predsa sme sa snažili. V časoch povojnového zotročenia, známeho ako obdobie Poľskej ľudovej republiky, sa Poliaci nevzdali svojich snáh o uskutočnenie snov o sebaurčení, slobode a nezávislosti. Nikdy sme sa nezmierili s nespravodlivým ortieľom histórie. Preto sa v Poľsku neustále opakovali pokusy o hrdinský boj s režimom závislým na Moskve. Bohužiaľ, bezvýsledne. Komunistická vláda totiž krvavo pacifikovala všetky spoločenské protesty, tajne sledovala spoločnosť alebo cenzurovala prejavy slobody v umení a literatúre. S každou nasledujúcou vzburou pribúdali ďalšie obete, ale nádej aj tak nevyprchala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite