Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lukašenkov svet sa rúca pred očami. Ako padá posledná diktatúra

.marína Gálisová .svet .politika

V čase písania tohto článku boli Bielorusi národom bitých, mučených, ale odvážnych ľudí. Diktátor, ktorý im štvrť storočia šliape po životoch, sa triasol o holú existenciu a zakrýval to násilím. Keď toto čítate, môže byť všetko už celkom inak.

Lukašenkov svet sa rúca pred očami. Ako padá posledná diktatúra SERGEJ GAPON/AFP/PROFIMEDIA 14. august 2020 Minsk, Bielorusko: Demonštrant drží transparent s vyobrazením Alexandra Lukašen- ka s nápisom „Odíď!“ počas neutíchajúcich protestov proti sfalšovaným výsledkom volieb.

minsk je na nohách, no nielen hlavné mesto Bieloruska. Protesty prebiehajú v celej krajine, hoci očividne nie sú centrálne organizované. Je to spontánny prejav vôle ľudu, ktorý má už všetkého dosť: chabej životnej úrovne, smiešnej reakcie bieloruského štátu na koronu, ale hlavne dekád trvajúcich lží. 

Výsledky prezidentských volieb boli tak očividne sfalšované, že na to už nemá nikto z Bielorusov žalúdok. Ľudia veľmi dobre vedia, ako sa veci odohrali, vedeli to aj vtedy, keď im po voľbách Lukašenko vypol internet, aby zastavil tok faktov. A teraz, keď je internetové spojenie z istej časti zase funkčné, šíria sa nahrávky, ktoré dokladujú, ako šéf jednej lokálnej volebnej komisie prinútil jej členov, nech prepíšu výsledky – lebo skutočný obsah urny svedčil o tom, že voľby vysoko vyhrala kandidátka opozície Svitlana Cichanovská. 

brutalita proti vlastným

Pohár pretiekol. „Pravdu! Pravdu!“ skandujú davy. Pridávajú sa k nim aj populárne osobnosti: moderátori, športovci, spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevič. Svitlanu Cichanovskú síce režim vyhrážkami vyhnal do Litvy, ale zdá sa, že jej líderstvo už ulica nepotrebuje. Spontánnosť zatiaľ ide na vlastný pohon. Na verejných priestranstvách spolu s protestujúcimi stoja kňazi a vlastnými telami ich bránia pred mlátiacimi ozbrojenými zložkami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite