Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dezinformácie o ruskej vakcíne proti COVID-19 zdieľali tisíce ľudí

.redakcia .svet

Na Facebooku sa rozšírili dezinformácie o ruskej vakcíne, ktoré zdieľali tisíce ľudí. Falošné správy zahŕňajú tvrdenia, že testovanie vakcíny bolo už v Rusku ukončené, že očkovanie bude výhradne dobrovoľné a že Rusko nespolupracuje so západnými spoločnosťami na výskume. To sú však zavádzajúce tvrdenia: testovanie vakcíny naďalej prebieha, Rusko uzavrelo viaceré partnerstvá so zahraničnými výskumnými inštitúciami, pričom situácia ohľadne povinného očkovania nie je jednoznačná.

Dezinformácie o ruskej vakcíne proti COVID-19 zdieľali tisíce ľudí Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

profil Nezávislé spravodajstvo, ktorý sleduje viac ako 1400 ľudí a ktorý opakovane prináša protieurópske a protizápadne zamerané dezinformácie, uverejnil 5. augusta 2020 príspevok, ktorý zdieľalo viac ako 8700 užívateľov Facebooku. Podľa príspevku ruský prezident Vladimir Putin údajne povedal, že „vakcína proti COVID-19 bude v rámci Ruska distribuovaná jedine od našich výrobcov“ alebo, že očkovanie bude dobrovoľné a „nikoho nebudeme nútiť (zaočkovať sa)“. V príspevku sa taktiež píše, že „v Rusku je vakcína odskúšaná“.

Tieto tvrdenia sú buď nepravdivé alebo zavádzajúce, konštatuje agentúra AFP a následne ich po jednom vyvracia:

„Tvrdenie č. 1: Ruská vakcína je odskúšaná.“

Prezident Vladimir Putin v utorok 11. augusta 2020 vyhlásil, že bola oficiálne schválená registrácia vakcíny proti novému koronavírusu. Táto vakcína získala podľa stránky vytvorenej pre Sputnik V – tak je ruská vakcína pomenovaná - registračný certifikát od ruského ministerstva zdravotníctva a „na základe núdzových predpisov schválených počas pandémie COVID-19 môže byť použitá na očkovanie obyvateľstva v Rusku“.

Tvrdenie na FB, že „vakcína je odskúšaná“, teda že testovanie vakcíny je dokončené, je nepravdivé, pripomína agentúra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite