Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Voľby v Bielorusku sa konali, ale neboli slobodné ani spravodlivé. Tvrdí analytička

.marína Gálisová .svet

Oficiálne médiá môžu v Bielorusku ľuďom pokojne klamať, že protestujúci sú zaplatení. Hovorí pre .týždeň Alena Kudzko, riaditeľka Globsec Policy Institute o povolebnej situácii v Bielorusku.

Voľby v Bielorusku sa konali, ale neboli slobodné ani spravodlivé. Tvrdí analytička AP Photo/Sergei Grits

čo sa v Bielorusku deje?

Po zverejnení oficiálnych volebných výsledkov, podľa ktorých vyhral Lukašenko, prebehli v Bielorusku protesty a boli surovo potlačené. Prebehli po celej krajine, nielen v Minsku, po zásahu ozbrojených síl je jedna osoba vo vážnom stave na pokraji života a smrti. Zranených sú desiatky, ale je veľmi ťažké potvrdiť všetky informácie, pretože v krajine momentálne nie je spoľahlivé internetové spojenie. Novinári si teda nemôžu jednoducho overovať informácie.

oficiálne zdroje hovoria o vysokej výhre Lukašenka...

Oficiálne zdroje uvádzajú, že Lukašenko vyhral s vyše 80 percentami hlasov. Je však veľmi ťažké to overiť, lebo pri voľbách povolili pôsobenie len málo nezávislým pozorovateľom. Takže zostávajú len informácie od vlády. Vyskytlo sa však veľa prešľapov pri voľbách, aj priamych porušení zákona. Pravdivé počty hlasov sa s veľkou pravdepodobnosťou ani nedajú zistiť, a toto tiež podnietilo protesty.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite