Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amsterdam a Rotterdam zavádzajú povinné rúška, opatrenia sprísňujú aj na Islande

.redakcia .svet

Holandské mestá Amsterdam a Rotterdam vo štvrtok nariadili, že ľudia pohybujúci sa frekventovaných miestach musia mať od 5. augusta horné dýchacie cesty chránené rúškom alebo respirátorom. Island pristúpil k opätovnému zavedeniu opatrení po takmer troch mesiacoch postupného uvoľňovania obmedzení, a to pre nárast nakazených.

Amsterdam a Rotterdam zavádzajú povinné rúška, opatrenia sprísňujú aj na Islande Eric Paul Zamora/AP/SITA

k novému nariadeniu v Holandsku došlo aj napriek stredajšiemu vyhláseniu holandských úradov verejného zdravia, podľa ktorých neexistuje na vydanie celoplošného nariadenia o nosení rúšok dostatok dôkazov potvrdzujúcich ich účinnosť v zmysle ochrany pred koronavírusom.

Agentúra AFP vo štvrtok pripomenula, že Holandsko je spolu so škandinávskymi štátmi proti všeobecne rozšírenému používaniu rúšok. Mnohé európske krajiny však práve naopak stanovujú prísnejšie pravidlá pre ich nosenie. 

Amsterdam zavádza povinné používanie nelekárskeho rúška na frekventovaných miestach od 5. augusta. Toto nariadenie sa týka aj štvrti De Wallen, známej ako Štvrť červených lampiónov, kde sa legálne vykonáva prostitúcia. Poskytovanie sexuálnych služieb sa tam obnovilo 1. júla po dodatočných hygienických opatreniach. 

Od 5. augusta budú rúška povinné aj v prístavnom meste Rotterdam, a to v kľúčových nákupných štvrtiach a krytých obchodoch. V oboch mestách sa povinnosť nosiť rúško vzťahuje na ľudí vo veku 13 a viac rokov.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite