Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Požiare v Austrálii boli katastrofou pre divú zver, postihli životy takmer troch miliárd zvierat

.redakcia .svet

Takmer tri miliardy zvierat zahynulo alebo muselo opustiť svoje prirodzené prostredie počas austrálskych požiarov v rokoch 2019 a 2020, ktoré odborníci označujú za „jednu z najhorších katastrof pre divokú zver v modernej histórii“.

Požiare v Austrálii boli katastrofou pre divú zver, postihli životy takmer troch miliárd zvierat State Government of Victoria/AP/SITA

uviedla to štúdia viacerých austrálskych univerzít a ochranárskych oraganizácií, na ktorú sa odvolala agentúra AFP. O množstve nových druhov živočíchov a rastlín, ktoré bolo zasiahnuté požiarmi, píše na svojej stránke aj University of Sydnes. 

Podľa tejto štúdie požiare postihli 143 miliónov cicavcov, 2,46 miliardy plazov, 180 miliónov vtákov a 51 miliónov žiab.

Správa síce nešpecifikovala, koľko zvierat uhynulo, avšak pravdepodobnosť prežitia „nebola príliš veľká“ z dôvodu nedostatku potravy, prístrešia a ochrany pred dravcami, uviedol Chris Dickman z University of Sydney, jeden z autorov štúdie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite