Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O cárovi Ruska a jednom pochybnom referende

.diana Motúzová .svet

Divadlo sa skončilo. Putin Veľký bude môcť zostať pri moci do roku 2036.

O cárovi Ruska a jednom pochybnom referende Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

putin sa pravdepodobne stane druhým najdlhšie vládnucim ruským lídrom od čias Petra Veľkého – minimálne má na to dobre našliapnuté. V celonárodnom hlasovaní totiž Rusi schválili, že Putin môže zostať pri moci až do roku 2036.

Podľa oficiálnych výsledkov týždenného hlasovania, ktoré sa skončilo 1. júla, až 78 percent ruských voličov schválilo ústavné zmeny. Účasť bola pritom na úrovni 68 percent. 

Keby Putin zostal šéfom Kremľa naozaj až do roku 2036, bol by kontinuálne pri moci dlhšie ako Katarína Veľká či dokonca Josif Stalin. 

Áno, bolo tu tiež štvorročné Medvedevovo intermezzo. Aj vtedy bol však premiér Putin hlavným hýbateľom ruskej politiky.

Bývalý americký prezident Lyndon B. Johnson kedysi povedal, že možnosť zúčastniť sa na voľbách je základné právo, bez ktorého všetky ostatné práva strácajú zmysel. Dáva totiž ľuďom ako jednotlivcom kontrolu nad svojimi vlastnými osudmi.

Samozrejme, tento výrok platí výlučne pre demokratické krajiny. Nedávne kvázi „referendum“ v Rusku ukazuje, že kontrola nad svojím vlastným osudom vôbec nemusí byť samozrejmosťou. 

Niekoľkomesačný proces príprav na zmeny ústavy odhalil pár zaujímavostí. Niektoré boli len akýmsi opakovaním predchádzajúcich volebných machinácií, ďalšie potvrdili názory mnohých odborníkov, ktoré boli donedávna len dohadmi. A iné ukázali, že Putin v snahe udržať sa pri moci dokáže siahnuť až na úplné dno.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite