Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína schválila kontroverzný zákon o Hongkongu, potlačí slobody a identitu mesta

.redakcia .svet

Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov v utorok jednohlasne schválilo kontroverzný návrh zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý podľa kritikov bude znamenať potlačenie politických slobôd v tomto poloautonómnom čínskom meste.

Čína schválila kontroverzný zákon o Hongkongu, potlačí slobody a identitu mesta Vincent Yu/AP/SITA 12. jún 2020 Hongkong, Čína: Polícia zatýka protestujúcich počas demonštrácie na Causeway Bay vyvolanej návrhom nového zákona o bezpčnosti v Hongkongu.

o schválení zákona informoval britský denník The Guardian s odvolaním sa na hongkonské médiá, ktoré citovali nemenované zdroje aj britská BBC.

Čínsky parlament tento sporný zákon schválil menej než 40 dní po tom, ako ho čínski zákonodarcovia po prvý raz navrhli. Návrh zákona nebol verejný až do svojho prijatia, čo znamená, že obyvatelia Hongkongu zatiaľ nepoznajú nariadenia, ktorým sa budú musieť podrobiť.

Zákonom získava Čína väčšie právomoci v Hongkongu, ktorý bol ešte do roku 1997 pod kontrolou Veľkej Británie. Po tom, ako zákon vstúpi do platnosti, budú v Hongkongu kriminalizované všetky aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratná činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite