Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusi v referende hlasujú o novej ústave, Putinovi môžu umožniť dlhšie zotrvanie pri moci

.redakcia .svet

Ruskí voliči sa od štvrtka môžu zapojiť do hlasovania o zmenách v ústave, ktoré v prípade schválenia okrem iného umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Oficiálnym termínom hlasovania je však 1. júl.

Rusi v referende hlasujú o novej ústave, Putinovi môžu umožniť dlhšie zotrvanie pri moci Alexei Nikolsky/AP/SITA

možnosť hlasovať majú aj ruskí voliči v zahraničí, kde sa volebné miestnosti otvorili už začiatkom tohto týždňa, ako to napísal napríklad spravodajský portál The Times of Israel.

Ako informovala agentúra AFP, ústredná volebná komisia vysvetlila, že predčasné hlasovanie umožňuje predísť zhromažďovaniu ľudí vo volebných miestnostiach a zmierniť tak riziko šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, s ktorého epidemickým výskytom Rusko ešte stále zápasí.

Podľa AFP asi 110 miliónov voličov v desiatich časových pásmach – od kaliningradskej exklávy v Baltskom mori až po Petropavlovsk-Kamčatskij na pobreží Tichého oceánu – by malo preto mať pri vstupe do volebných miestností k dispozícii rúška, masky i dezinfekčné gély.

Pôvodne sa celoštátne hlasovanie o zmenách a doplneniach do ústavy malo konať 22. apríla. Kremeľ ho neveľmi ochotne odložil práve vzhľadom na vzmáhajúcu sa epidémiu koronavírusu a s ňou súvisiace reštrikcie na voľný pohyb ľudí.

S návrhom, aby ústava Ruskej federácie z roku 1993 prešla zmenami, prišiel Putin vo svojom prejave o stave krajiny v januári tohto roku. Jeho návrhy, doplnené o zmeny prijaté osobitne vytvorenou komisiou, schválili v zrýchlenom konaní obe komory federálneho parlamentu, ako aj poslanci regionálnych zastupiteľstiev.

Putin od začiatku vcelku krátkeho procesu príprav reforiem v ústave trval na tom, aby zmeny odobrili občania v hlasovaní, aj keď zo zákona referendum v takomto prípade nie je potrebné.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite