Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europoslanci kritizujú rasizmus v EÚ, žiadajú väčšie dotácie

.filip Vačko .svet

Europoslanci minulý týždeň na zasadnutí v Bruseli schválili uznesenie k protestom proti rasizmu po smrti Georgea Floyda. Postavili sa na stranu hnutia Black Lives Matter, čiže na stranu protestujúcich.

Europoslanci kritizujú rasizmus v EÚ, žiadajú väčšie dotácie AP Photo/David Zalubowski

odsúdili však násilie, ktoré sprevádza protesty, a to ako zo strany protestujúcich, tak aj zo strany americkej polície. Uznesenie poukazuje aj na rasizmus v Európskej únii – a ten poslanci navrhujú riešiť okrem iného aj väčšími dotáciami. 

black Lives Matter protesty – áno, ale bez násilia

Európsky parlament sa v uznesení jednoznačne postavil za hnutie Black Lives Matter. Podporuje nielen protesty v USA, ale aj protesty, ktoré sa v reakcii na smrť Georgea Floyda udiali vo veľkých mestách Európskej únie. Odsudzuje však prejavy násilia na týchto protestoch, lebo „neriešia problém hlboko zakorenenej diskriminácie“. Europoslanci však odsudzujú reakciu amerického prezidenta Donalda Trumpa na tieto protesty. Označujú ju za „štvavú“. Nepáči sa im nasadenie národnej gardy a úvahy o povolaní armády.

Tieto kroky však boli práve reakciou na násilie na protestoch, nie na protesty samotné. Je teda možné, že zámer amerického prezidenta bol v princípe správny, keďže na adekvátnu reakciu na násilie na protestoch americká polícia nemusí mať dostatočné personálne, prípadne materiálne vybavenie. Paradoxne, tento problém by sa ešte zosilnil, ak by sa naplnila požiadavka mnohých protestujúcich, ktorí volajú po znížení, prípadne dokonca zrušení financovania polície.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite