Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na ekologický dlh začne tento rok ľudstvo žiť vďaka koronakríze o tri týždne neskôr

.redakcia .svet

Deň ekologického dlhu tento rok pripadne na 22. augusta, informovala v pondelok nezisková organizácia Global Footprint Network (GFN), ktorá pripomenula, že vlani ľudstvo žilo na dlh už od 29. júla.

Na ekologický dlh začne tento rok ľudstvo žiť vďaka koronakríze o tri týždne neskôr Gillian Flaccus/AP/SITA Ilustračná fotografia.

pozitívny posun v tomto roku súvisí s obmedzením ekonomiky, ktoré si vyžiadala pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 vo svete.

Ako na svojom webe informoval magazín Geo, GFN vo svojom vyhlásení označila túto situáciu za „historický zvrat“. Na základe údajov Organizácie Spojených národov totiž inštitút GFN odhaduje, že uhlíková stopa sa v tomto roku v porovnaní s rokom 2019 zníži o 14,5 percenta, a to v dôsledku poklesu spotreby energie spojeného s tzv. lockdownom.

„Toto je dôkaz, že veľké a rýchle zmeny sú možné. Toto zníženie našej ekologickej stopy je však vynútené a nežiaduce a keďže neprichádza so systémovou zmenou v našich výrobných a spotrebných modeloch, nebude mať dlhé trvanie,“ upozornil Mathis Wackernagel, riaditeľ GFN.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite