Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Riaditeľka ústavu vo Wu-chane poprela únik koronavírusu z laboratória

.redakcia .svet

Tvrdenia o tom, že nový druh koronavírusu unikol z laboratórií v čínskom meste Wu-chan, sú podľa slov generálnej riaditeľky Wuchanského virologického ústavu čisté výmysly.

Riaditeľka ústavu vo Wu-chane poprela únik koronavírusu z laboratória CHINATOPIX/AP/SITA

wang Jen-i v interview povedala, že v jej ústave izolovali viaceré koronavírusy z netopierov, žiaden z nich však nezodpovedá pôvodcovi ochorenia COVID-19.

„Teraz máme tri kmene aktívnych vírusov... ale ich najvyššia podobnosť so SARS-CoV-2 dosahuje len 79,8 percenta," uviedla Wang v rozhovore z 13. mája, ktorý odvysielali až túto sobotu večer.

Vedci sa domnievajú, že choroba COVID-19, ktorá sa po prvý raz objavila v stredočínskom Wu-chane a dosiaľ si po celom svete vyžiadala vyše 340.000 životov, má pôvod v netopieroch a na človeka sa mohla preniesť cez iného cicavca, píše AFP.

Jeden z výskumných tímov wuchanského ústavu skúma netopierie koronavírusy od roku 2004, zameriaval sa však na zistenie pôvodu ochorenia SARS, ktoré sa šírilo pred takmer dvoma desaťročiami.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite