Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarsko zadržiavaním azylantov v Röszke porušuje právo EÚ, uznal súdny dvor

.redakcia .svet

Konanie maďarských úradov, ktoré v hraničnej tranzitnej zóne zadržiavajú žiadateľov o azyl, môže predstavovať porušenie právnych predpisov Európskej únie. Uviedol to vo štvrtok Súdny dvor EÚ.

Maďarsko zadržiavaním azylantov v Röszke porušuje právo EÚ, uznal súdny dvor Tamas Kovacs/MTI via AP

súdna inštitúcia z Luxemburgu pripomenula, že išlo o naliehavé konanie o prejudiciálnej otázke, týkajúce sa maďarskej právnej úpravy práva na azyl a návratu štátnych príslušníkov tretích krajín bez povolenia na pobyt.

Súd upozornil, že umiestňovanie žiadateľov o azyl alebo štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí sú predmetom rozhodnutia o návrate do tranzitnej zóny Röszke na srbsko-maďarských hraniciach, sa musí klasifikovať ako „zadržanie“.

Ak sa po súdnom preskúmaní zákonnosti takéhoto zadržania zistí, že dotknuté osoby boli zadržané bez platného dôvodu, súd, ktorý koná v tejto veci, ich musí bezodkladne prepustiť.

V tomto prípade ide o prípad afganských a iránskych štátnych príslušníkov, ktorí prišli do Maďarska cez Srbsko a podali žiadosti o azyl z tranzitnej zóny Röszke na srbsko-maďarských hraniciach.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite