Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarsko v rukách Orbána už nie je demokraciou a Poľsko má namále, tvrdí mimovládka Freedom House

.matúš Dávid .svet

Úpadok demokracie v bývalých socialistických krajinách je čoraz viditeľnejší. Ukázala to nová správa organizácie Freedom House. Podľa rešpektovanej americkej neziskovky autoritárske režimy stále viac útočia na právny štát a likvidujú slobodu médií či nezávislosť súdov.

Maďarsko v rukách Orbána už nie je demokraciou a Poľsko má namále, tvrdí mimovládka Freedom House Petr David Josek/AP/SITA 16. január 2020 Praha, Česká republika: Maďarský premiér a šéf vládnej strany Fidesz Viktor Orbán počas stretnutia lídrov krajín V4 v pražskom Národnom múzeu.

keď demokratické inštitúcie – parlament, súdy či verejnoprávne médiá – nie sú dostatočne silné a nezávislé, moc v krajine si uzurpujú autoritári, ktorí ešte viac rozkladajú právny štát.

Podľa neziskovej organizácie Freedom House to vidieť vo východnej Európe, na Balkáne aj v krajinách Strednej Ázie. Tridsať rokov od pádu komunizmu sa tam odohráva „ohromujúci pád demokracie“. Najvýraznejšie bije do očí úpadok demokracie u našich južných susedov.

magyarország je „hybridným režimom“

Pred pätnástimi rokmi bolo Maďarsko jedným z priekopníkov demokracie v regióne. Avšak od roku 2010, keď sa premiérom stal Viktor Orbán a jeho konzervatívno-nacionalistická strana Fidesz získala vo voľbách dvojtretinovú parlamentnú väčšinu, hodnotenie krajiny strmo klesá.

Ešte vlani experti z Freedom House označovali Maďarsko za „čiastočne konsolidovanú demokraciu“, čo je druhá najlepšia známka z päťstupňovej škály, no teraz už nie je ani len v skupine demokracií.

4. marec 2020 Praha, Česká republika: Maďarský premiér Viktor Orbán rokoval s lídrami krajín Vyšehradskej štvorky nielen o boji proti koronavírusu, ale aj o imigrácii.Petr David Josek/AP/SITA4. marec 2020 Praha, Česká republika: Maďarský premiér Viktor Orbán rokoval s lídrami krajín Vyšehradskej štvorky nielen o boji proti koronavírusu, ale aj o imigrácii.

Maďarsko sa stalo prvou členskou krajinou Európskej únie, ktorá sa prepadla do kategórie „hybridných režimov“. Tie sa nachádzajú v šedej zóne niekde medzi demokraciami a čistými autokraciami. Príkladom sú viaceré postsovietske štáty ako Moldavsko či Ukrajina.

Freedom House v správe vyčíta Orbánovmu režimu najmä neustále útoky na právny štát a obchádzanie demokratických inštitúcií, ďalej rozšírenú korupciu či podkopávanie slobody médií.

Nedávno maďarský premiér využil na posilnenie svojich právomocí aj opatrenia v boji proti šíriacemu sa koronavírusu. V čase pandémie sa rozhodol prakticky odstaviť poslancov na vedľajšiu koľaj. Nechal si schváliť zákon, vďaka ktorému môže počas krízy vládnuť prostredníctvom dekrétov a bez účasti parlamentu.

AKO FREEDOM HOUSE ROZDEĽUJE ŠTÁTY:

  • konsolidované demokracie (Slovensko či Česko),
  • čiastočne konsolidované demokracie (Poľsko),
  • prechodné alebo hybridné režimy (Maďarsko),
  • čiastočne konsolidované autoritárske režimy (Arménsko)
  • a konsolidované autoritárske režimy (Rusko či Bielorusko).
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite