Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

99-ročný veterán opäť hrdinom. Na boj s koronavírusom vyzbieral netradičným spôsobom milióny libier

.matúš Dávid .svet

Kapitán Tom Moore bude mať čoskoro sto rokov. Bojoval v druhej svetovej vojne a teraz sa netradičným spôsobom pustil aj do boja s koronavírusom. Desať dní kráčal s chodúľkou okolo svojho domu. Rozhodol sa tak pomôcť britským zdravotníkom a vyzbierať pre nich peniaze.

99-ročný veterán opäť hrdinom. Na boj s koronavírusom vyzbieral netradičným spôsobom milióny libier Joe Giddens/PA/AP/SITA 16. apríl 2020 Marston Moretaine, Spojené kráľovstvo: 99-ročný Tom Moore pózuje pred svojím domom po úspešnom zdolaní výzvy, ktorou daroval britským zdravotníkom milióny libier.

odvážny vojak, ktorého nezastavila ani pandémia ochorenia COVID-19. Tom Moore je o šesť rokov starší ako britská kráľovná Alžbeta II. Počas druhej svetovej vojny slúžil v Indii aj v Mjanmarsku.

Pred niekoľkými rokmi sa úspešne zotavil z operácie bedrového kĺbu a porazil aj rakovinu kože. Ešte donedávna si užíval dôchodok na vidieku v anglickom Bedfordshire a spolu s rodinou sa tešil na oslavu svojej storočnice. Lenže potom vypukla nákaza koronavírusom.

Tom Moore sa rozhodol vyjsť z domu do záhrady a netradičnou formou pomôcť britským zdravotníkom. Neprešli ani len tri týždne a Veľká Británia ho oslavuje ako „národného hrdinu“ či „absolútnu legendu“.

ako vzdať hold zdravotníkom

Začiatkom apríla sa britský vojnový veterán rozhodol, že každý deň prejde s pomocou chodúľky, o ktorú sa pri kráčaní musí opierať, aspoň desať okruhov vo svojej záhrade.

Cieľom výzvy, ktorú sa dôchodca podujal splniť do dňa svojich stých narodenín, ktoré oslávi 30. apríla, bolo symbolických sto odkráčaných kôl okolo domu.

Už po desiatich dňoch však nachodil spolu dva a pol kilometra a svoj cieľ tak splnil dva týždne pred narodeninami.

16. apríl 2020 Marston Moretaine, Spojené kráľovstvo: Tom Moore v slávnostnej uniforme sa s pomocou chodúľky blíži do cieľa po tom, čo stokrát prešiel po 25-metrovom úseku svojej záhrady. V cieli mu salutovali vojaci z yorkshirského regimentu.Emma Sohl/Capture The Light Photography/Twitter16. apríl 2020 Marston Moretaine, Spojené kráľovstvo: Tom Moore v slávnostnej uniforme sa s pomocou chodúľky blíži do cieľa po tom, čo stokrát prešiel po 25-metrovom úseku svojej záhrady. V cieli mu salutovali vojaci z yorkshirského regimentu.

Nerobil to však preto, aby upozornil na svoje blížiace sa jubileum. Tom Moore založil zbierku pre zdravotnícky personál z britskej Národnej zdravotnej služby (NHS), ktorý v čase pandémie koronavírusu čelí veľkému náporu pacientov. Ochoreniu COVI-19 už v Spojenom kráľovstve podľahlo už takmer 19-tisíc ľudí. 

„V poslednej vojne boli v prvej línii vojaci v uniformách, no tentoraz sú našou armádou v uniformách lekári a zdravotné sestry. Aj teraz to zvládneme,“ povedal vojnový veterán.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite