Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravoslávnych veriacich čaká neobvyklé slávenie Veľkej noci

.redakcia .svet

Vyše 300 miliónov pravoslávnych veriacich vo svete sa v týchto dňoch pripravuje na slávenie Veľkej noci, svojho najvýznamnejšieho náboženského sviatku, ktorý však tento rok bude mať pre pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 úplne inú podobu.

Pravoslávnych veriacich čaká neobvyklé slávenie Veľkej noci Ariel Schalit/AP/SITA

agentúra AP uviedla, že drvivá väčšina náboženských obradov a verejných zhromaždení, ktoré mali konať počas nadchádzajúceho veľkonočného víkendu, bola zrušená. 

Chrámy zostávajú pre verejnosť zatvorené a veľkonočné obrady sa budú konať len za prítomnosti kňaza a pár ďalších osôb. Bohoslužby sa však budú vysielať v televízii alebo streamovať na internete.

Neodporúčajú sa ani stretnutia v širokom kruhu rodiny, ktorá sa zvyčajne napr. v Grécku schádza na opekanie jahňaťa do obcí a miest, odkiaľ daný rod pochádza.

obmedzenie voľného pohybu aj zákaz vychádzania

V Grécku, kde sa k pravosláviu hlási viac ako 90 percent obyvateľstva, vláda v posledných dňoch zdôrazňovala, že tohtoročné veľkonočné sviatky musia byť iné ako zvyčajne. Hovorca vlády Stelios Pecas zdôraznil, že „aby sme mohli byť v budúcnosti spolu, musíme tento rok zostať osve“.

V snahe predísť prudkému nárastu počtu nakazených po sviatkoch grécka vláda počas nadchádzajúceho víkendu obmedzila voľný pohyb ľudí po krajine, zvýšila pokuty za porušenie tohto nariadenia na 300 eur a na cestách dala rozostavať zátarasy.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite