Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus prekazil Erdoganovi plány. Ak to EÚ využije, nebudú nás Turci len tak ľahko vydierať

.matúš Dávid .svet

Ešte pred vypuknutím pandémie sa nám Turci začali vyhrážať, že migrantom otvoria brány do Európy. Obavy z ďalšej miliónovej vlny utečencov nie sú namieste, nepodceňujme však napätie na turecko-gréckej hranici.

Koronavírus prekazil Erdoganovi plány. Ak to EÚ využije, nebudú nás Turci len tak ľahko vydierať Ismail Coskun/IHA/AP/SITA 8. marec 2020 Edirne, Turecko: Migranti hádžu kamene do gréckej polície, ktorá proti nim zasahuje vodnými delami v blízkosti priechodov Pazarkule a Kastanies na turecko-gréckych hraniciach.

aj keď sa nám to turecká štátna propaganda snažila nahovoriť, do novej krízy na vonkajších hraniciach Európskej únie sme nevhupli zo dňa na deň, ba ani z jedného rozhodnutia „novodobého sultána“ Recepa Tayyipa Erdoğana.

K vystupňovaniu napätia medzi Ankarou, Aténami a Bruselom nás priviedlo viacero udalostí z posledných týždňov.

Napriek prímeriu v Idlibe, provincii na severozápade Sýrie neďaleko hraníc s Tureckom, naďalej hrozí najhoršia humanitárna katastrofa od začiatku vojny v roku 2011.

Poslednú baštu vzbúrencov (a hniezdo niekoľkých bánd teroristov) proti krutovláde diktátora Baššára al-Asada chce dobyť sýrska armáda s podporou ruských bombardérov. Niektoré skupiny povstalcov vrátane islamistických rebelov však podporuje Turecko a v Sýrii sleduje vlastné záujmy. Veľmi sa mu nedarí a jeho straty sú citeľné.

11. marec 2020 Edirne, Turecko: Migranti, ktorých Erdoganove výzvy priviedli k vonkajším hraniciam EÚ, sa zhromaždili v Pazarkule na turecko-gréckych hraniciach.AP/SITA11. marec 2020 Edirne, Turecko: Migranti, ktorých Erdoganove výzvy priviedli k vonkajším hraniciam EÚ, sa zhromaždili v Pazarkule na turecko-gréckych hraniciach.

Napriek dočasným účelovým spojenectvám teraz proti sebe stoja nielen Erdogan s Asadom, ale aj Erdogan s Putinom. Boje už vyhnali z domovov milión ľudí, väčšinou ženy a deti. Celkovo v Idlibe, kedysi dôležitej vidieckej oblasti s prekvitajúcim poľnohospodárstvom, uviazli až tri milióny utečencov z rôznych častí krajiny.

V provizórnych táboroch, ktoré ležia v koridore medzi frontovou líniou a uzavretou hranicou s Tureckom, už pre nich niet miesta. Erdogan si uvedomuje, že v Turecku sa už teraz tiesnia takmer štyri milióny utečencov. Pre obavy z príchodu ďalších sa rozhodol konať.

Na mocenské účely zneužil ľudské utrpenie, urobil si z neho nástroj zahraničnej politiky. Hoci je naším partnerom v NATO a strategickým susedom strážiacim vstup na Blízky východ, koncom februára sa rozhodol otestovať EÚ. Vyhlásil, že znovu otvára hranice do Európy pre ľudí na úteku žijúcich v Turecku.

„Treba dbať na ochranu hraníc, no nemožno obchádzať ani základné občianske a ľudské práva.“

Erdogan tak pošliapal dohodu s Bruselom z marca 2016 o zadržiavaní migrantov a žiadateľov o azyl na svojom území výmenou za finančnú pomoc vo výške niekoľkých miliárd eur. Dnes chce turecký prezident viac – vyzýva spojencov, aby ho podporili vo vojne v Sýrii a požaduje ešte viac peňazí a výhod.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite