Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo jedenásť nových prípadov, zatvárajú sa školy a letiská

.ivana Šalgová .martina Bednárová .svet

Na celom území Slovenska platí od štvrtkového rána mimoriadna situácia. K potvrdeným desiatim prípadom nákazy koronavírusom pribudlo oficiálne jedenásť ďalších pacientov, ich počet tak vzrástol na 21. Situáciu sledujeme a prinášame vám aktuálne informácie.

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo jedenásť nových prípadov, zatvárajú sa školy a letiská Ted S. Warren/AP/SITA

slovenská vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu. K povinnej karanténe pre cestujúcich z Číny, Iránu, Talianska a Južnej Kórey a zákazu organizovať hromadné verejné podujatia, tak pribudli ďalšie kompetencie pre vládu. 

Tá si počas mimoriadnej situácie môže vynútiť dodávky od konkrétnych firiem, momentálne ide najmä o zdravotnícky materiál.

  • na celom území Slovenskej republiky platí mimoriadna situácia,
  • Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila pandémiu
  • na celom svete je 127 863 potvrdených prípadov
  • v Číne nákaza ustupuje, v Európe je na tom najhoršie Taliansko, kde je  12 462 potvrdených prípadov
  • Rakúsko oznámilo prvé úmrtie spôsobené koronavírusom
  • Počet infikovaných na Slovensku vzrástol na 21
  • Od pondelka budú na celom území Slovenska zatvárať školy, letiská, vlaky budú premávať v prázdninovom režime
  • Učiteľky z materskej školy v Ružinove sa o svojej nákaze dozvedeli z tlačovej besedy premiéra Pellegriniho. 

20:58 V priebehu budúceho týždňa bude štát distribuovať rúška pre ambulantných lekárov. Nie všetci ich podľa Petra Pellegriniho dostanú budúci týždeň, začne sa od Bratislavy, kde je najviac nakazených. V piatok by sa malo na ministerstve zdravotníctva rozhodnúť, ako sa budú postupne rozdeľovať.

20:24 Koronavírus má aj človek, ktorý Petre Vlhovej staval trať na pretekoch Svetového pohára. Vlhová veľkú časť tréningov strávila v Taliansku, po návrate zo švédskeho Åre bude na Slovensku v karanténe. V uplynulej sezóne získala malé glóbusy za víťazstvá v slalome a paralelnom slalome.

19:31 Železničná spoločnosť Slovensko ohlásila výrazné obmedzenia vo vlakovej doprave. Medzinárodnú vlakovú prepravu zastavujú od piatka o 7:00, vnútroštátne vlaky budú od soboty premávať každý deň do odvolania výlučne podľa grafikonu, ktorý platí štandardne počas soboty. „Celkovo pôjde o dočasnú redukciu v objeme zhruba 33 % dopravných výkonov,“ uviedla ZSSK.

18:51 V Taliansku zomrelo už 1016 ľudí nakazených koronavírusom, od stredy vzrástol počet úmrtí o 189. Počet prípadov nákazy sa od stredy zvýšil o 2651 na 15 113.

18:27 Pribudlo ďalších päť prípadov koronavírusu. Dnes tak potvrdili celkovo 11 a na Slovensku je 21 nakazených. Celkovo bolo 832 vzoriek testovaných. 

Pozitívne testy od dnešného popoludnia mali:

- žena, Bratislava, domáca izolácia, nakazená v priamom kontakte s pacientom s koronavírusom,

- žena, Hviezdoslavov, domáca izolácia, nakazená v priamom kontakte s pacientom s koronavírusom,

- muž, Vysoká pri Morave, domáca izolácia, nakazený v priamom kontakte s pacientom s koronavírusom,

- muž, Humenné, hospitalizovaný na KIGM UNB Kramáre, cestovateľská anamnéza Maldivy,

- žena, Veľké Uherce, hospitalizovaná vo FN TN, pôvod nakazenia je v štádiu epidemiologického vyšetrovania.

18:01 Bratislava bojuje proti šíreniu koronavírusu napríklad vyhradením priestoru pre vodičov v MHD. Eliminuje tak stretnutie vodičov s pasažiermi. Mestá na Slovensku zároveň dezinfikujú dopravné prostriedky.

SITA/Branislav Bibel

17:22 Misiu, na ktorej sa spoločne podieľajú Európska vesmírna agentúra a ruský Roskosmos s cieľom pátrať po stopách života na Marse, sa pre svetovú pandémiu koronavírusu odkladá z roku 2020 na rok 2022.

Spoločnú rusko-európsku misiu na Mars vo štvrtok odložili z dôvodu technických problémov a globálnej pandémie koronavírusu, vysvetlil Roskosmos.

„Prijali sme ťažké, ale dobre zvážené rozhodnutie o odložení... na rok 2022,“ uviedol šéf ruskej Štátnej korporácie pre kozmickú činnosť (Roskosmos) Dmitrij Rogozin.

Misiu opakovane odkladali a naposledy bola naplánovaná na tento rok.

17:06 Učiteľky z materskej školy v bratislavskej mestskej časti v Ružinove sa o svojej nákaze nebezpečným vírusom dozvedeli z tlačovej besedy premiéra. O ich zdravotnom stave ich nikto neinformoval. Píše na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren.

16:49 Nitra až do odvolania zatvára mestský úrad, rušia sa svadby, pre pohreby sa zavádzajú obmedzenia. Mestský úrad zostane zatvorený od piatka 13. marca, svadby budú zrušené od budúceho týždňa až do odvolania. Pohrebné obrady v obradných miestnostiach budú obmedzené na maximálne 15 ľudí. „Vonku počet smútočných hostí obmedziť nedokážeme,“ povedal hovorca mesta.

16:44 Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala občanov SR, aby boli disciplinovaní a obmedzili svoje kontakty na nevyhnutné minimum. Ľudí poprosila, aby venovali osobitnú pozornosť seniorom. Vyzvala tiež politikov, aby odložili osobné spory a predbežné hodnotenia týkajúce sa zodpovednosti. Povedala to počas svojho vyhlásenia k aktuálnej situácii s novým koronavírusom.

Prezidentka k aktuálnej situácii:

16:01 Koronavírus sa udrží na povrchu ocele a na umelohmotných materiáloch až 72 hodín. Vyplýva to z pokusov amerických virológov z Národného inštitútu zdravia či Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Výsledky boli najprv zverejnené v odbornom periodiku New England Journal of Medicine a vo štvrtok ich priniesol nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Ich cieľom bolo zistiť, ktoré povrchy sú najviac náchylné a môžu spôsobiť rozšírenie vírusu na nové kontaktné osoby.

Ako sa ukázalo, pôvodca ochorenia Covid-19 je z tohto hľadiska porovnateľný s pôvodcom epidémie SARS (ťažkého akútneho respiračného syndrómu) z roku 2003 nazvaného SARS-CoV-1.

Oba vírusy majú totiž podobnú dobu aktivity v aerosóloch, ktoré sa do okolitého vzduchu rozptyľujú napríklad kýchaním a kašľom. Približne rovnakú dobu sa oba vírusy udržia aj na oceľových plochách či na polypropéne.

Na lepenke a iných druhoch kartonáží sa vírus zase udrží 24 hodín, čo je výrazne viac ako vírus SARS-CoV-1, ktorý bol na týchto povrchoch odolný maximálne osem hodín.  

Experimenty ukázali aj to, že v aerosóloch vo vzduchu sa vírus udrží pre porovnanie so spomínanými materiálmi približne len tri hodiny.

15:41 Firmy, ktoré vedia umožniť prácu z domu, by ju mali pracovníkom poskytnúť. Po rokovaní ústredného krízového štábu to v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

„Každé stretávanie sa je rizikové. Máme mobilné telefóny, sociálne siete, je možnosť audio či videokonferencií. Je čas, aby sa technické možnosti využívali čo najviac. Ak sú firmy, ktoré majú možnosť svojich zamestnancov nechať robiť z domu, situácia je taká, že to treba využiť,“ uviedol Mikas.

15:13 Ministerka Saková podotkla, že klientske centrá i okresné úrady budú otvorené tri hodiny denne.

„Takisto budeme obmedzovať aj počet ľudí, ktorí budú vstupovať do klientskych pracovísk a na okresný úrad, aby sme to regulovali presne tak, ako je to už v dnešnej dobe zavedené na pobočkách pošty,“ priblížila.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite