Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď sa starci bijú o Biely dom. Ktorý z demokratov má šancu poraziť Donalda Trumpa?

.matúš Dávid .svet .politika

Už-už sa zdalo, že to bývalý viceprezident USA Joe Biden vzdá, no po volebnom „superutorku“ je späť v hre. Do leta bude jeho sokom ľavicový senátor Bernie Sanders. Duel demokratov, z ktorých jeden vyzve Donalda Trumpa, je však v skutočnosti súbojom vôle voličov s establišmentom.

Keď sa starci bijú o Biely dom. Ktorý z demokratov má šancu poraziť Donalda Trumpa? ROBERT GAUTHIER/POLARIS/PROFIMEDIA 3. marec 2020 Los Angeles, USA: 77-ročný prezidentský kandidát Joe Biden počas „superutorka“ s manželkou Jill a sestrou Valerie.

niežeby „znovuzrodenie“ Obamovej pravej ruky po výhre v Južnej Karolíne a po víťaznom ťažení vo volebnom „superutorku“ nebolo dostatočne silným prelomom hodným hlbšej analýzy.

Úvodom však treba krátko komentovať ešte jeden fenomén tohtoročných prezidentských volieb v Spojených štátoch – vzostup a pád miliardára Michaela Bloomberga.

Mnohí, aj príčetní hovoria, že americké voľby sú „len“ o peniazoch, no skúsenosť sebavedomého exstarostu New Yorku ukazuje, že milióny na účte ešte na vstupenku do Bieleho domu nestačia. Bublina okolo jedného z desiatich najbohatších Američanov spľasla.

Bloomberg sa do kampane zapojil medzi poslednými, no majetok mu umožňoval investovať do reklamy najviac peňazí v dejinách (odhadom až pol miliardy dolárov, čo ďaleko prekračuje možnosti ostatných kandidátov).

4. marec 2020 New York, USA: Známy americký miliardár Michael Bloomberg oznamuje, že odstupuje zo súboja o Biely dom a vyjadruje podporu Joeovi Bidenovi.Eduardo Munoz Alvarez/AP/SITA4. marec 2020 New York, USA: Známy americký miliardár Michael Bloomberg oznamuje, že odstupuje zo súboja o Biely dom a vyjadruje podporu Joeovi Bidenovi.

Vďaka masívnej kampani síce poskočil v celonárodných prieskumoch, ale zároveň sa rozhodol vynechať prvé štyri „primárkové“ štáty a v najsledovanejšej demokratickej debate v histórii televíznych prenosov na ňom súperi nenechali nitku suchú.

Už vôbec prvý volebný test v utorok tretieho marca sa pre neho skončil katastrofálne, uspel iba na súostroví Americká Samoa, ktoré je nezačleneným územím USA. Summa summarum, Michael Bloomberg nedosiahol očakávané výsledky. Pohorel a upriamil tak pozornosť na dvoch najvážnejších uchádzačov o nomináciu Demokratickej strany. Práve ich súboj môže v najbližších mesiacoch nastaviť zrkadlo demokratom aj súčasnej americkej spoločnosti.

joe Biden je späť v hre

„Som úplne nažive. A nenechajte sa zmýliť. Táto kampaň pošle Donalda Trumpa baliť kufre,“ vyhlásil 77-ročný veterán americkej politiky Joe Biden po zverejnení výsledkov z volebného „superutorka“. Primárky sa vtedy konali naraz až v štrnástich amerických štátoch a jednom nezačlenenom území.

V stávke bola zhruba tretina delegátov, ktorí budú v lete na nominačnom zjazde rozhodovať o tom, koho v mene demokratov v novembri vyšlú do súboja s Donaldom Trumpom. Pre úplnosť dodajme, že súčasný americký prezident posilnený neúspešným pokusom demokratov o impeachment, má v Republikánskej strane viac-menej nespochybniteľnú pozíciu a s najväčšou pravdepodobnosťou bude znovu republikánskym kandidátom. Vráťme sa však späť k demokratom.

Dôležitým impulzom pre Joea Bidena bolo, že ho ešte pred kľúčovým volebným dňom podporila trojica kandidátov, ktorí z prezidentského súboja odstúpili – Pete Buttigieg, senátorka Amy Klobuchar a bývalý texaský kongresman Beto O’Rourke.

„Biden sa vyhýba radikálnym ľavicovým návrhom, po ktorých baží časť mladého krídla Demokratickej strany.“

Neskôr mu vyjadril podporu aj Michael Bloomberg, ktorý sa tiež vzdal. Významne mu pomohli Afroameričania, ktorí tvoria veľkú časť voličského zázemia Demokratickej strany najmä na juhu USA. Celkovo niekdajší americký viceprezident počas „superutorka“ vyhral vo väčšine zo štrnástich štátov. Uspel aj v Texase, druhom najväčšom štáte s vyše dvestodvadsiatimi delegátmi, a stal sa tak jasným stredovým kandidátom Demokratickej strany.

Joe Biden sa chce stať prezidentom už po tretí raz. Vyštudovaný právnik sa vo vrcholovej politike pohybuje už päť desaťročí. Osem rokov strávil v Bielom dome po boku Baracka Obamu, je skúsený a Američania ho poznajú. Stačilo mu ohlásiť kandidatúru a hneď bol jedným z favoritov na zisk nominácie. Ústrednou témou jeho kampane je odpor voči Donaldovi Trumpovi, vystupuje však ako umiernený demokrat.

3. marec 2020 Los Angeles, USA: Bývalý viceprezident Joe Biden sa prihovára svojim stúpencom v Kalifornii. Počas „superutorka“ vyhral v 10 zo 14 štátov USA.Marcio Jose Sanchez/AP/SITA3. marec 2020 Los Angeles, USA: Bývalý viceprezident Joe Biden sa prihovára svojim stúpencom v Kalifornii. Počas „superutorka“ vyhral v 10 zo 14 štátov USA.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite