Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Situácia na hranici Turecka a Grécka sa vyostruje, obeťou je aj prvé dieťa

.michal Oláh .svet

Grécke bezpečnostné zložky bránia stovkám utečencov a migrantov vstúpiť do krajiny. Od piatku začal narastať ich počet na brehoch rieky Evros a v Egejskom mori, hraniciach medzi Tureckom a Gréckom. Dnes zomrelo prvé dieťa. Grécko chce brániť hranicu ostrou streľbou.

Situácia na hranici Turecka a Grécka sa vyostruje, obeťou je aj prvé dieťa AP Photo/Alexandros Michailidis Turecko otvorilo hranice. Utečenci sa snažia dostať do Grécka, silové zložky im v tom bránia.

podľa informácií, ktoré priniesol portál Aegean Boat Report (ABR), si v prvý marcový pondelok ráno o 8:30 hod. utečenecká kríza vyžiadala prvú známu obeť po otvorení tureckých hraníc. Loď prevážajúcu 48 utečencov smerujúcu na ostrov Lesbos prevrátili podľa Gréckej pobrežnej stráže samotní pasažieri so zámerom donútiť bezpečnostné zložky zachrániť ich a previesť na grécke pobrežie. Záchranári z mora vytiahli aj dve deti, jedno v bezvedomí, ktoré sa napriek resuscitácii nepodarilo zachrániť a druhé mimo ohrozenia života.

psychologická vojna

Ku eskalácii utečeneckej krízy došlo cez víkend potom, ako Turecko otvorilo hranice smerom do Európy. Turecký prezident chce otvorením hraníc pravdepodobne vytvárať tlak na Európsku úniu a členov NATO, aby mu diplomaticky pomohli ovládnuť časť Sýrie bez krvavých bojov s Asadom. 

„Turecké pohraničné priechody sú a budú otvorené pre migrantov smerujúcich do Európy,“ povedal v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa jeho slov čaká v Turecku na vstup do Európy až osemnásťtisíc utečencov prevažne z Afganistaniu, Iránu a Sýrie. Ako dôvod spomenul, že jeho krajina už ďalej nemôže zvládať nápor ľudí utekajúcich z vojnou sužovanej Sýrie. Podľa gréckych humanitárnych pracovníkov pochádza zo Sýrie menej utečencov ako napríklad z Pakistanu, Maroka, Afganistanu alebo Iránu. 

AP Photo/Alexandros Michailidis

Erdogan svoj sľub dodržal. Európska únia na čele s Gréckom čelí obrovskému tlaku, ktorý takmer nezvláda. Stovky utečencov sa pokúšajú na gumených člnoch preplaviť na grécke ostrovy, kde chcú získať povolenie na pobyt v Európskej únii. Turecké bezpečnostné zložky im v tom bránia blokovaním vojenskými člnmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite