Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako sa demokrati posúvajú k antisystému

.marína Gálisová .svet .politika

Primárky Demokratickej strany ukazujú zaujímavý vývoj. Centristickí kandidáti dostávajú na frak, ľavé krídlo žne úspechy. Dalo sa to čakať. Radikalizácia, väčšie oduševnenie a mobilizácia presvedčených ľavičiarov však nahráva Trumpovi.

Ako sa demokrati posúvajú k antisystému ANDREW HARNIK/AP PHOTO/SITA 8. február 2020 Concord, New Hampshire: Demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders na fóre Our Rights, Our Courts na Technickom inštitúte v Concorde.

primárky demokratov, ktoré sa konali tretieho februára v Iowe, boli prvé a významné. Na výsledky sa tri dni čakalo, pretože nastali technické problémy. Napokon po prepočítaní a úpravách predbežných výsledkov sa poradie ustálilo: na prvom mieste Pete Buttigieg, na druhom Bernie Sanders. Percentuálny podiel hlasov síce získal vyšší Sanders, ale Buttigieg ho predstihol v počte delegátov – o jedného. (Na dokreslenie: Bernie Sanders v roku 2016 primárky v Iowe prehral s Hillary Clintonovou podobne tesne – o dvoch delegátov.) 

Aj pre tú štyri roky starú minulosť, aj pre tohoročné technické problémy, ktoré na voličov nerobili dobrý dojem, je v očiach mnohých demokratov morálnym víťazom z Iowy Bernie Sanders.

Prejavilo sa to aj v nasledujúcich primárkach, ktoré sa 11. februára  konali v New Hampshire. Sú to polouzavreté primárky, okrem registrovaných členov Demokratickej strany v nich môžu hlasovať aj tzv. nezávislí. Bernie Sanders ich vyhral s 26 percentami hlasov. Pete Buttigieg bol až za ním.  Obaja získali po deväť delegátov, čo znamená, že Buttigieg má ešte stále náskok v celkovom počte delegátov o jedného. Mimochodom, čakalo sa, že Sanders zvíťazí výraznejšie, domáci ho poznajú (je zo susedného štátu Vermont) a v roku 2016 tu podal lepší výkon proti Hillary Clintonovej. 

Najbližšie je na programe „superutorok“ 3. marca – deň, keď bude naraz hlasovať v primárkach najviac amerických štátov. Vývoj v Demokratickej strane však už naznačuje, že Bernie Sanders by sa mohol dočkať toho, na čo má podľa svojich priaznivcov dávno nárok: nominácie do finále prezidentských volieb, aby bojoval priamo proti Donaldovi Trumpovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite