Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po SARS a MERS ohrozuje Áziu a ďalšie regióny sveta nový koronavírus

.redakcia .svet

Čína v stredu varovala, že koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS, ktorým sa na jej území doposiaľ nakazilo 440 ľudí a deväť jeho následkom podľahlo, môže zmutovať a šíriť sa ďalej.

Po SARS a MERS ohrozuje Áziu a ďalšie regióny sveta nový koronavírus Chinatopix via AP

nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša z človeka na človeka. „Je možné, že vírus zmutuje a ochorenie sa bude šíriť ďalej,“ povedala na tlačovej konferencii v Pekingu zástupkyňa riaditeľa čínskej národnej zdravotníckej komisie Li Pin. Pacienti s týmto vírusom boli už hlásení v 13 čínskych provinciách. Po jednom prípade potvrdili i Japonsko a Južná Kórea, v Thajsku sú nakazené tri osoby. V utorok 21. januára potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom aj Taiwan a USA.

Odborníci predpokladajú, že vírus sa začal šíriť z mesta Wu-chan. Prví ľudia sa nakazili kontaktom so zvieratami na miestnych trhoch, na ktorých sa predávajú ryby a iné živé zvieratá, najmä hydina. Pre závažnosť ochorenia a prítomnosť nového druhu koronavírusu krajiny juhovýchodnej Ázie prijali opatrenia na zabránenie šíreniu nákazy a zaviedli zvýšené kontroly zdravotného stavu na letiskách. Európske krajiny zatiaľ monitorujú epidemiologickú situáciu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite