Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irak potvrdil, že dostal z USA list o stiahnutí vojakov z krajiny

.redakcia .svet

Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí v utorok potvrdil, že dostal od Spojených štátov list opisujúci odchod americkej armády z Iraku. Podľa Washingtonu však išlo len o náčrt listu, kde bol uvedený postup americkej armády pri „stiahnutí sa“ z krajiny.

Irak potvrdil, že dostal z USA list o stiahnutí vojakov z krajiny Spc. Hubert Delany III/U.S. Army/SP/SITA

americký Pentagón uviedol, že nepodpísaný náčrt listu poslal do Bagdadu omylom. Iracký premiér Mahdí ale vyhlásil, že v pondelok o 20.00 h miestneho času (18.00 h SEČ) dostal podpísané a preložené kópie.

List opisuje „preskupovanie a presúvanie amerických vojakov s cieľom stiahnuť sa z krajiny. Tie slová boli veľmi jasné“, povedal iracký premiér.

Mahdí uviedol, že prijaté verzie listu v arabčine a angličtine obsahovali aj prekladateľskú chybu, takže jeho úrad si vyžiadal od americkej armády opravené listy – a nové verzie mu riadne aj poslala.

Americký minister obrany Mark Esper pritom v pondelok poprel informáciu, že USA pripravujú stiahnutie svojich vojakov z Iraku.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite