Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dirigent vojen Sulejmání je mŕtvy. Príde protiútok Iránu?

.matúš Dávid .svet

Iránci v ňom videli národného hrdinu, pre Izrael či USA bol, naopak, fanatickým teroristom a nepriateľom číslo jeden. Generál Kásim Sulejmání, architekt iránskej agresie, je po smrti. Čo Američania spôsobili, keď zabili jedného z najmocnejších mužov Iránu?

Dirigent vojen Sulejmání je mŕtvy. Príde protiútok Iránu? AP Photo/Mukhtar Khan 3. január 2020 Magam, Džammú a Kašmír: Smrť vplyvného a populárneho generála, ktorého Iránci považovali za národného hrdinu, vyvolala masové demonštrácie moslimov vo viacerých krajinách sveta. Režim v Teheráne pohrozil USA odvetou.

nemálo svetových udalostí nás vlani utvrdilo v tom, ako veľmi sa zmýlil známy americký politológ a filozof Francis Fukuyama, ktorý krátko po kolapse totalitných komunistických režimov v Európe tvrdil, že víťazstvo západného modelu liberálnej demokracie je neodvratné a znamená koniec dejín. 

Veľakrát sme aj v roku 2019 pocítili, že autokrati na čele dobyvačných veľmocí, Vladimir Putin alebo čoraz vplyvnejší Si Ťin-pching a Recep Tayyip Erdoğan, urobia všetko preto, aby sa udržali pri moci čo najdlhšie. Avšak to, že sa svet stane nebezpečnejším miestom už tretí deň nového roka, by si dovolil predpovedať málokto.

Americká armáda bez vedomia Kongresu, a teda len na príkaz prezidenta Donalda Trumpa, pomocou bezpilotného lietadla zabila na letisku v irackom Bagdade vysokopostaveného veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, 62-ročného generálmajora Kásima Sulejmáního.

3. január 2020 Bagdad, Irak: Vrak automobilu, v ktorom sedel iránsky generál Kásim Sulejmáni, keď ho zasiahla raketa vystrelená z bezpilotného lietadla americkej armády.Iraqi Prime Minister Press Office via AP3. január 2020 Bagdad, Irak: Vrak automobilu, v ktorom sedel iránsky generál Kásim Sulejmáni, keď ho zasiahla raketa vystrelená z bezpilotného lietadla americkej armády.

Výnimočný vojenský stratég, ktorý mal na rukách krv stoviek amerických občanov (a takisto ľudí z množstva iných krajín), bol hviezdou iránskej armády a politiky. Popularitu medzi ľuďmi si udržiaval sťaby celebrita, veľa podporovateľov mal aj na sociálnej sieti Instagram. No kým bol tento muž, dlhé roky dokonca vplyvnejší ako iránsky prezident, v skutočnosti?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite