Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Americká armáda zabila iránskeho generála Soleimaniho. Teherán sľubuje odvetu

.martina Bednárová .svet

Najmocnejší veliteľ iránskej armády, generál Qasem Soleimani zahynul po raketovom útoku americkej armády na letisku v Bagdade. Útok bol na príkaz Donalda Trumpa, Irán sľubuje odvetu.

Americká armáda zabila iránskeho generála Soleimaniho. Teherán sľubuje odvetu Iraqi Prime Minister Press Office via AP Solejmání mal byť zabitý v tomto aute, uviedol iránsky premiér.

letecký útok sa odohral na medzinárodnom letisku v Bagdade, čo potvrdila iránska štátna televízia aj traja irackí predstavitelia. Je pravdepodobné, že tento útok vyvolá tvrdý iránsky odvetný úder proti Izraelu a americkým záujmom.

„USA nesú plnú zodpovednosť za všetky dôsledky svojho nebezpečného a nezodpovedného politického konania v podobe činu medzinárodného terorizmu, namiereného proti generálovi Solejmánímu, pri ktorom bol zavraždený,“ uviedol minister zahraničných vecí Zaríf.

Ministerstvo obrany USA uviedlo, že Solejmání aktívne rozvíjal plány na útoky proti americkým diplomatom v Iraku a celom regióne. Solejmáního tiež obvinilo z toho, že schvaľoval útoky proti veľvyslanectvu Spojených štátov v Bagdade začiatkom tohto týždňa.

Podľa vyhlásenia Pentagónu mal útok na Solejmáního „za cieľ odradiť Irán od jeho plánov v budúcnosti útočiť“.

Vrak auta, v ktorom sa viezol zavraždený generál.Iraqi Prime Minister Press Office via APVrak auta, v ktorom sa viezol zavraždený generál.

Irackí predstavitelia uviedli, že pri útoku zahynul aj Abú Mahdí al-Muhandis, zástupca veliteľa Ľudových mobilizačných síl (PMF) podporovaných Iránom.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite