Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V roku 2019 zavraždili vo svete 49 novinárov

.redakcia .svet

Po celom svete bolo v roku 2019 zabitých 49 novinárov. Je to najnižšie číslo za posledných 16 rokov. Oznámila to organizácia Reportéri bez hraníc.

V roku 2019 zavraždili vo svete 49 novinárov AP Photo/SITA Na Malte stále prebieha vyšetrovanie v prípade zavraždenej novinárky Galiziovej. Zomrela pri atentáte ešte v roku 2017. Čoraz viac novinárov umiera kvôli svojej práci v demokratických krajinách.

väčšina týchto novinárov zahynula pri pokrývaní konfliktov v Jemene, Sýrii a Afganistane. „Žurnalistika je stále nebezpečným povolaním,“ upozornila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) so sídlom v Paríži, ktorá obhajuje slobodu médií.

Posledné dve desaťročia prišlo ročne o život v priemere okolo 80 novinárov.

Šéf RSF Christophe Deloire však varoval, že počet žurnalistov zavraždených v krajinách pokladaných za mierové je stále znepokojujúco vysoký, len v samotnom Mexiku ich bolo zabitých desať.

„Latinská Amerika s celkovo 14 novinármi zavraždenými po celom kontinente je už taká nebezpečná ako Blízky východ,“ dodal Deloire.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite