Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko môže mať prvú prezidentku. Provládneho Dudu chce vymeniť „poľská Sophia Loren“

.matúš Dávid .svet

Len nedávno neuspela ako kandidátka opozície na premiérku a už sa púšťa do ďalšieho súboja. Podpredsedníčka Sejmu Małgorzata Kidawa-Błońska sa stala prezidentskou kandidátkou najväčšej poľskej opozičnej strany Občianska platforma (PO).

Poľsko môže mať prvú prezidentku. Provládneho Dudu chce vymeniť „poľská Sophia Loren“ Czarek Sokolowski/AP/SITA 6. september 2019 Varšava, Poľsko: Opozičná kandidátka na premiérku Małgorzata Kidawa-Błońska počas predstavenia programu Občianskej koalície (KO) v poľskej metropole.

pre veľkú podobu s legendárnou talianskou herečkou ju prezývajú „poľská Sophia Loren“. Rodáčka z Varšavy Małgorzata Kidawa-Błońska má síce k filmu blízko, jej manžel je režisér a sama bola filmovou producentkou, no už viac ako dvadsať rokov sa pohybuje najmä v politike.

Bola poslankyňou parlamentu aj predsedníčkou Sejmu (dolnej komory poľského parlamentu). Ako hovorkyňa vlády pôsobila za stredopravicových premiérov Donalda Tuska aj Ewy Kopaczovej. Dnes má povesť umiernenej politickej veteránky, ktorá väčšinou hovorí a koná tak, aby neurazila svojich súperov.

Stúpenci ju za jej nekonfliktnú povahu a úctu k politickej kultúre chvália. „Kritici jej, naopak, vyčítajú prázdne a nič nehovoriace heslá,“ píše o Kidawej-Błońskej portál wyborcza.pl.

V októbrových parlamentných voľbách sa ako líderka stredopravicovej Občianskej koalície (KO) uchádzala o premiérsky post. Mala poraziť vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS), no neuspela.

Opozícia voľby prehrala a Poľsku ďalej vládnu konzervatívci pod vedením Jarosława Kaczyńského. Uspeli aj vďaka vyhranenej nacionalistickej rétorike či drahým sociálnym balíčkom, ktoré rozdávali všetkým Poliakom, nielen najchudobnejším vrstvám.

Prešli dva mesiace od volebnej porážky a Małgorzata Kidawa-Błońska sa zhostila ďalšej neľahkej úlohy. V straníckych voľbách ju delegáti hlavnej opozičnej strany Občianska platforma (PO) zvolili za prezidentskú kandidátku.

„Budem prezidentkou všetkých Poliakov. Tieto voľby vyhráme a Poliaci sa už za svojho prezidenta nebudú musieť hanbiť,“ vyhlásila 62-ročná podpredsedníčka Sejmu.

Novú hlavu štátu si Poliaci zvolia v máji 2020.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite