Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Impeachment. Veľa otáznikov, veľa rizík. Ale Trump za to očividne stojí

.marína Gálisová .svet

Slovo impeachment patrí k najčastejším výrazom v amerických médiách – a vlastne už aj vo svete. Je to postup, ktorým môže Kongres zbaviť Donalda Trumpa prezidentského úradu. Ako prebehne? Splní očakávania?

Impeachment. Veľa otáznikov, veľa rizík. Ale Trump za to očividne stojí Evan Vucci/AP/SITA

impeachment je postup, ktorý má korene v americkej ústave a poskytuje možnosť zvoleným zástupcom amerického ľudu – teda Kongresu – aby legálne zbavili funkcie amerického prezidenta.

ako to funguje všeobecne?

Je to v zásade obžaloba prezidenta z určitých ústavou vymedzených činov: zrada, úplatkárstvo, iné závažné zločiny alebo činy, ktoré sú zhrnuté pod anglickým výrazom misdemeanors. V kontexte výkonu prezidentského úradu ide o činy, ktorými verejný činiteľ závažne znevažuje svoju funkciu. Nejde nutne o trestné činy, môžu to byť aj prečiny voči mravnosti, voči etickým zásadám, voči spoločne chápanému ideálu správania verejného činiteľa.

Impeachment je – ako vidieť aj z tohto – obžaloba čisto politického, nie trestnoprávneho charakteru. Ale nie je to „politický proces“ v tom zmysle, že by šlo o zneužitie justície politickou mocou. Je to legitímny a normálny postup, ktorý v americkom systéme vytvára tlak na verejných činiteľov, aby konali eticky. 

ako impeachment prebieha?

Odohráva sa v Kongrese. Kongres je zložený z dvoch komôr: Snemovne reprezentantov a Senátu. Pri impeachmente majú obe tieto jeho komory jasne vymedzenú úlohu.

Impeachment samotný – teda obžalobu prezidenta – najskôr odhlasuje nižšia komora kongresu, Snemovňa reprezentantov. Aby to urobila, potrebuje len prostú nadpolovičnú väčšinu.

Ak impeachment cez Snemovňu reprezentantov prejde, dostane sa do vyššej komory Kongresu, čiže Senátu.

V Senáte potom prebehne druhá etapa: proces, ktorý obžalobu skúma, hodnotí a napokon o nej hlasuje – a to pod vedením predsedu amerického Najvyššieho súdu. Až hlasovaním Senátu je výsledok impeachmentu spečatený. Ak Senát dvojtretinovou väčšinou odhlasuje, že impeachment bol oprávnený, prezident musí odísť z úradu.

ako to funguje v Trumpovom prípade?

Donald Trump bude zrejme obžalovaný za to, že pri telefonáte s ukrajinským prezidentom Zelenským (po Zelenského zvolení) žiadal, aby dal Zelenský prešetriť aktivity Huntera Bidena na Ukrajine. Toto je zatiaľ oficiálny dôvod navrhovaného impeachmentu.

Jeho prvou etapou bude hlasovanie v Snemovni reprezentantov, ktorú vedie predsedníčka Nancy Pelosi z Demokratickej strany. Snemovňa reprezentantov sa po posledných voľbách skladá väčšinovo z demokratov, takže nájsť nadpolovičnú väčšinu na odsúhlasenie impeachmentu tam asi nebude veľký problém.

„Odvolanie je taký vážny krok, že pre spoločnosť má hlboké následky, a toho sú si zástupcovia ľudu vedomí.“

Napriek tomu demokrati o tom, či spustiť impeachment, dlho diskutovali a ani dnes sa úplne nezhodujú, či do toho treba ísť, alebo nie. Dôvod spočíva v tom, čo sme si uviedli vyššie – ak aj impeachment prejde Snemovňou reprezentantov, ešte to musí odobriť Senát.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite