Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Brexitové voľby“ vyhrali konzervatívci. Johnson má jasnú väčšinu, labouristi pohoreli

.matúš Dávid .svet

Predčasné parlamentné voľby v Spojenom kráľovstve vyhrala Konzervatívna strana. Premiér Boris Johnson si tak podľa všetkého vydláždil cestu k brexitu na konci januára 2020.

„Brexitové voľby“ vyhrali konzervatívci. Johnson má jasnú väčšinu, labouristi pohoreli Alberto Pezzali/AP/SITA 12. december 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Britský premiér Boris Johnson volil v predčasných parlamentných voľbách v Methodist Central Hall vo Westminstri, a to spolu so svojím psom Dilynom.

boli to voľby, ktoré mali rozhodnúť o ďalšom vývoji „nekonečného“ príbehu britského odchodu z Európskej únie. A zdá sa, že rozvod Británie s Európskou úniou bude už čoskoro naozaj realitou.

Po sčítaní 649 volebných obvodov zo 650 je výsledok jednoznačný. Boris Johnson vyhral na plnej čiare a Jeremy Corbyn zažíva zdrvujúcu porážku. 

Vládna Konzervatívna strana premiéra Johnsona získala 364 mandátov, labouristi majú zatiaľ 203 kresiel. Tieto čísla sa po definitívnom sčítaní posledných okrskov zmenia už len kozmeticky.  

Konzervatívci si tak oproti posledným voľbám polepšili o približne 50 kresiel, čo pre nich znamená pohodlnú väčšinu v parlamente. 

Podľa britského konzervatívneho denníka The Times ide o najväčšie víťazstvo Konzervatívnej strany od roku 1987, teda od čias Margaret Thatcherovej.

Premiér Johnson sa ešte počas noci na sociálnej sieti Twitter poďakoval občanom, ktorí využili svoje právo a odovzdali hlas vo voľbách. 

Výsledok pre labouristov je najhorším za posledné desaťročia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite