Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Etiópsky premiér si prebral Nobelovu cenu za mier

.redakcia .svet

Etiópsky premiér Abiy Ahmed Ali prevzal v utorok v nórskom Osle Nobelovu cenu za mier, ktorou bola ocenená jeho iniciatíva pri riešení pohraničného konfliktu Etiópie so susednou Eritreou.

Etiópsky premiér si prebral Nobelovu cenu za mier Tore Meek/AP/SITA

na slávnostnom odovzdaní ceny v budove osloskej radnice sa zúčastnili aj členovia nórskej kráľovskej rodiny.

Vo svojom príhovore, ktorý zdieľala aj internetová služba YouTube, Abiy Ahmed Ali uviedol, že cenu preberá v prvom rade v mene národov Etiópie a Eritrey a ako ocenenie za ich snahy o obnovenie mieru a skončenie vojny.

Spomenul, že aj on sám v nej bojoval a zažil hrôzy, utrpenie a škody, ktoré konflikt prináša.

Pripomenul aj okolnosti dosiahnutia dohody s Eritreou a hovoril o plánoch na rekonštrukciu svojej krajiny, posilnenie demokracie v nej a vybudovanie humánnej a tolerantnej spoločnosti. Informoval, že v jeho krajine sa čoskoro budú konať slobodné a transparentné voľby.

Abiy Ahmed Ali Priznal, že dosiahnuť trvalý mier je ťažká práca a prirovnal ju k starostlivosti o zasadený strom, o ktorý sa treba starať, aby priniesol ovocie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite