Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V Budapešti prebehli protesty proti zmenám v kultúre

.redakcia .svet

Zaručenie nezávislosti kultúry v Maďarsku a slobodu pre divadlá požadovalo v pondelok večer v Budapešti niekoľko tisíc demonštrantov, ktorí naplnili Madáchovo námestie, informoval spravodajský server Index.hu.

V Budapešti prebehli protesty proti zmenám v kultúre Tamas Kovacs/AP/SITA Ilustračná fotografia.

protest bol reakciou na návrh novely zákonov, ktorými chce blok vládnych strán Fidesz-KDNP zmeniť pravidlá fungovania kultúrnych zariadení. Na demonštrácii vystúpil s prejavom okrem iných aj nový starosta Budapešti, spoločný nominant opozičných ľavicových strán Gergely Karácsony.

Starosta podčiarkol, že javisko, ani kultúra nepatria politikom, ale umelcom a divákom. Dodal, že predmetný zákon vníma ako pomstu strán vládneho bloku za to, že v októbrových komunálnych voľbách prišli o hlavné mesto.

Rečníci na demonštrácii vyzvali všetkých Maďarov, aby sa postavili proti vládnemu návrhu zákona.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite