Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holandsko sa nevie zhodnúť v otázke návratu manželiek džihádistov

.redakcia .svet

Skupina 23 manželiek džihádistov pôvodom z Holandska, ktorí odišli bojovať do Sýrie, sa obrátila na Najvyšší súd. Chcú sa vrátiť domov spolu so svojimi 56 deťmi, ktoré chcú holandské úrady repatriovať.

Holandsko sa nevie zhodnúť v otázke návratu manželiek džihádistov Petros Giannakouris/AP/SITA Ilustračná fotografia.

právnik Andre Seebregts, ktorý zastupuje niektoré zo žien túžiacich po návrate domov, vyjadril nádej, že prípad bude čo najskôr vypočutý, pretože sa blíži zima a malé deti aj ich matky sa ocitnú v ohrození zdravia a života. Väčšina z detí je vo veku do šiestich rokov.

Po politickej stránke ide o citlivú záležitosť, ktorá už rozdelila vládny kabinet a parlament na dva tábory. Vládnuca Ľudová strana slobody a demokracie (VVD) premiéra Marka Rutteho a Kresťanskodemokratická výzva (CDA) sú proti návratu detí džíhádistov  späť do krajiny, kým ostatní dvaja partneri koaličnej vlády – liberálna strana D66 a Kresťanská únia (CU) – majú zmierlivejší postoj.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite