Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Podozrivý mafián, korupcia vo vláde, demisia premiéra. Tentoraz na Malte

.matúš Dávid .svet

Maltský oligarcha s väzbami na vládu je hlavný podozrivý z vraždy novinárky. Premiér pod tlakom verejnosti najnovšie oznámil, že odstúpi. V čom sa dianie na Malte líši a v čom sa naopak podobá na udalosti na Slovensku?

Podozrivý mafián, korupcia vo vláde, demisia premiéra. Tentoraz na Malte AP/SITA 26. november 2019 Valetta, Malta: Nevyšetrená vražda novinárky Galiziovej zaplnila ulice hlavného mesta Malty. Protestujúci držia v rukách fotografiu zavraždenej novinárky počas stretnutia pred budovou úradu vlády.

prečo premiér končí až teraz?

Joseph Muscat čelí dosiaľ najväčšiemu tlaku a najvážnejšej politickej kríze. Na čele vlády stojí od roku 2013. Až po vyše dvoch rokoch od vraždy investigatívnej novinárky a po nedávnom zverejnení nových informácií z vyšetrovania však oznámil, že v januári odstúpi z funkcie.

Trvalo to oveľa dlhšie ako na Slovensku, kde hrozila vládna kríza už pár týždňov po zverejnení informácií o vražde reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V oboch prípadoch však zohral dôležitú úlohu hlas verejnosti.

Po voľbe nového lídra Labouristickej strany začiatkom budúceho roka sa Muscat vzdá funkcie straníckeho lídra a skončí tiež ako predseda vlády. Kritike a tlaku verejnosti za to, akým spôsobom jeho vláda od začiatku pristupovala k vyšetrovaniu vraždy Daphne Caruanovej-Galiziovej, pritom čelí už dlho.

Protesty v uliciach Valetty podporujú aj rodičia zavraždenej novinárky, ktorí požadujú spravodlivé vyšetrenie vraždy ich dcéry.AP/SITAProtesty v uliciach Valetty podporujú aj rodičia zavraždenej novinárky, ktorí požadujú spravodlivé vyšetrenie vraždy ich dcéry.

Paradoxne, ešte niekoľko hodín pred tým, ako 45-ročný Muscat oznámil, že odíde z postu premiéra, mu členovia parlamentnej frakcie Labouristickej strany vyslovili plnú podporu. 

V uliciach hlavného mesta najmenšej krajiny Európskej únie trvajú už niekoľko týždňov protivládne demonštrácie. Protestujúci označujú premiéra za „spojenca mafie“. Vyšlo totiž najavo, že mal blízko k podozrivým osobám, ktoré sa zaplietli do vraždy a o ktorých písala aj zavraždená novinárka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite