Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európsky parlament veľkou väčšinou schválil novú Európsku komisiu

.redakcia .svet

Poslanci Európskeho parlamentu vyjadrili počtom 461 hlasov dôveru novej Európskej komisii pod vedením Ursuly von der Leyenovej. Z počtu 751 členov parlamentu hlasovalo proti 157 poslancov a 89 sa ich zdržalo.

Európsky parlament veľkou väčšinou schválil novú Európsku komisiu Jean-Francois Badias/AP/SITA 27. november 2019 Štrasburg, Francúzsko: Nový tím predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

nový 26-členný tím eurokomisárov, v ktorom absentuje zástupca Spojeného kráľovstva, sa ujme svojich povinností od 1. decembra tohto roku.

Šéfka nastupujúcej exekutívy EÚ už dopoludnia predstavila v pléne EP európskym zákonodarcom svoj pracovný tím, ktorý vznikol na základe návrhov vlád členských štátov EÚ, pričom všetci eurokomisári z jej najnovšieho zoznamu prešli procesom vypočúvania v pracovných výboroch europarlamentu. Zoznam eurokomisárov v pondelok v Bruseli odobrila aj Rada EÚ (ministri členských krajín EÚ).

Von der Leyenová zároveň predstavila europoslancom aj ciele novej eurokomisie, čo bolo aj predmetom diskusií so šéfmi jednotlivých politických skupín v EP. Svoj prejav začala spomienkou na dvojhodinový generálny štrajk v bývalom Československu v roku 1989. „Presne pred 30 rokmi, 27. októbra, odbila dvanásta hodina. Rozozneli sa zvony a sirény, robotníci odložili nástroje, továrne, bane a obchody sa vyprázdnili, ulice zaplnili tanec a nádej. Pri historickom generálnom štrajku uprostred Nežnej revolúcie sa ľudia od Prahy po Bratislavu zapojili do krásnej mierovej vlny slobody, odvahy a jednoty,“ pripomenula von der Leyenová.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite