Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vzdorovať už ostali len desiatky študentov. Polícia v Hongkongu nateraz vyhrala

.ivana Šalgová .svet

Štvordňová sága protestov na hongkongskej univerzite sa blíži ku koncu. Zabarikádovaných už ostalo len niekoľko desiatok demonštrantov.

Vzdorovať už ostali len desiatky študentov. Polícia v Hongkongu nateraz vyhrala Achmad Ibrahim/AP/SITA 18. november 2019 Hongkong, Čína: Policajt sa pripravuje na použitie plechovky so slzotvorným plynom.

viac ako 1000 zatknutých v priebehu 24 hodín. Taká je bilancia štyri dni trvajúcich stretov medzi študentami a políciou v Hongkongu. 

Z kampusu tamojšej univerzity sa stalo centrum odporu voči vláde. Demonštranti dlho bránili polícii vniknúť do areálu. Zakladali požiare a hádzali zápalné bomby. Areál univerzity bránili aj streľbou zo svojpomocne vytvorených lukov.

„Budeme situáciu pozorne sledovať, budeme zhromažďovať tajné informácie a rozhodneme sa, aký nasledujúci krok urobíme,“ povedal hovorca hongkonskej polície Kwok Ka-chuen, ktorý verejnosť denne informuje o dianí na univerzite. 

Okolo kampusu spravila polícia kordón a zatýkala všetkých, čo vyšli von. Hongkonskú polytechnickú univerzitu už opustilo vyše 800 demonštrantov vrátane 300 osôb mladších než 18 rokov, ktorým polícia po vypočúvaní a odfotografovaní ich tvárí umožnila vrátiť sa domov. 

Dospelých však po opustení univerzity automaticky zatkli. Za výtržníctvo im hrozí až desať rokov väzenia. Zároveň môžu byť obvinení z nedovoleného ozbrojovania, prípadne ďalších trestných činov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite