Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Červený antisystém dostal v Španielsku zelenú

.marína Gálisová .svet

Španieli zažili za posledné štyri roky štvoro parlamentných volieb. Výsledok tých posledných nezaváňa nádejou, skôr zúfalstvom a riešeniami, ktoré nič nevyriešia.

Červený antisystém dostal v Španielsku zelenú AP Photo/Alvaro Barrientos Zakladateľ hnutia Podemos Pablo Iglesias Turrión (v strede).

z volieb, ktoré sa konali 10. novembra, vzišli ako víťazi socialisti, ale v porovnaní s predošlými voľbami stratili niekoľko kresiel. O niečo posilnili konzervatívci – Ľudová strana –, ale na to, aby sa dostali k formovaniu vlády, to nestačilo. Toľko ku klasickým dvom stranám, ktoré sa v postfrancovskom Španielsku viac-menej bez veľkých otrasov striedali pri moci. Ani jedna z nich dnes nemá na to, aby bola rozhodujúcou silou.

Socialisti však vládu zrejme predsa len vytvoria, aj keď za vysokú cenu veľmi čudného koaličného partnera. Alebo v to aspoň zúfalo dúfajú. Ako zúfalo, to vidieť na tom, že sa o vládnej koalícii dohodli so stranou Podemos. So stranou, ktorú ešte donedávna posielali do horúcich pekiel. So stranou, o ktorej šéf socialistov a momentálny úradujúci premiér Pedro Sánchez vyhlasoval, že koalícia s ňou by ho určite „pripravila o spánok“. Sánchez si musel poriadne zahryznúť do jazyka a nakúpiť si tabletky na spanie do zásoby, lebo presne takáto koalícia teraz z jeho podnetu vzniká.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite