Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sexuálnu výchovu chcú v Poľsku trestať väzením. Aktivisti aj vláda ju spájajú s pedofíliou

.matúš Dávid .svet

Poľskí konzervatívci pod vedením Jarosława Kaczyńského chystajú ďalší kontroverzný zákon, tentoraz o zákaze sexuálnej výchovy. Učiteľom či lekárom chcú prakticky zabrániť, aby s mladými diskutovali o antikoncepcii a zdravom intímnom živote.

Sexuálnu výchovu chcú v Poľsku trestať väzením. Aktivisti aj vláda ju spájajú s pedofíliou Czarek Sokolowski/AP/SITA LGBT komunita je v prevažne katolíckom Poľsku dlhodobo diskriminovaná. Za svojej práva však sexuálne menšiny bojujú čoraz viac, najmä počas Dúhových pochodov v poľských mestách.

pravidelne zapĺňa titulné stránky prestížnych módnych magazínov a luxusné kolekcie predvádza na mólach po celom svete. Hoci dlhodobo žije v zahraničí, tvrdí, že jej záleží na spoločenskej atmosfére v rodnom Poľsku.

Anja Rubik je nielen svetoznáma modelka, ale posledné roky aj občianska aktivistka, ktorá bojuje za práva sexuálnych menšín a kritizuje homofóbiu v poľskej spoločnosti.

Koncom roka 2017 spustila multimediálnu kampaň s názvom #sexedPL. Textami na internetovej stránke, formou videí na YouTube, ale aj cez príspevky na sociálnych sieťach šíri osvetu o potrebe sexuálnej výchovy a nevyhnutnosti zdravého intímneho života. Povzbudzuje tak mladých ľudí, aby sa o sexe nebáli hovoriť nahlas.

 „Sme hnutím, ktoré buduje priestor na otvorený dialóg o témach súvisiacich so sexuálnou výchovou,“ hovorí Anja Rubik. Napísala aj knihu s názvom „SEXEDPL. Rozhovory Anji Rubik o puberte, láske a sexe“.

Príručka, v ktorej modelka popisuje nielen radosti, ale aj riziká sexuálneho života, by mohla slúžiť ako neoficiálna učebnica sexuálnej výchovy. Namiesto toho sa však táto kniha môže v Poľsku už čoskoro dočkať verejného zavrhnutia posväteného vládou a nemožno vylúčiť, že skončí na pomyselnej „čiernej listine“ diel nevhodných pre mladistvých.

V poľskom parlamente totiž čaká na schválenie návrh zákona, ktorý nesúhlasí so sexuálnou výchovou. Prakticky ju zakazuje a navrhuje za ňu dokonca väzenie. Inými slovami – novela kriminalizuje propagáciu a schvaľovanie sexu neplnoletých.

„Ide teda o občiansky návrh zákona, za ktorým stojí niekoľko poľských ultrakonzervatívnych katolíckych organizácií a tzv. pro-life hnutí.“

Ak by toto nariadenie vstúpilo do platnosti a niekto by ho porušil, vo výnimočných prípadoch by mu mohlo hroziť odňatie slobody až na niekoľko rokov. Autori kontroverzného návrhu totiž považujú výuku o intímnom živote na školách za „šírenie pedofílie a ohrozenie morálky mládeže“.

kde sa bigotný návrh zrodil?

Poľskej konzervatívno-nacionalistickej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) sa zmeny pozdávajú a jej poslanci ich otvorene schvaľujú, no s novelou neprišli sami.

Než sa v júli tohto roka dostala do parlamentu, podpisom jej vyjadrilo podporu viac ako 260-tisíc ľudí. Poľsko má takmer štyridsať miliónov obyvateľov.

Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej šéfuje Jarosław Kaczyński, návrh ultrakonzervatívnych aktivistov schvaľuje a podporuje aj v parlamente.Czarek Sokolowski/AP/SITAVládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej šéfuje Jarosław Kaczyński, návrh ultrakonzervatívnych aktivistov schvaľuje a podporuje aj v parlamente.

Ide teda o občiansky návrh zákona, za ktorým stojí niekoľko poľských ultrakonzervatívnych katolíckych organizácií a tzv. pro-life hnutí. Jednou z nich je napríklad právnická asociácia Ordo Iuris, ďalšou zas organizácia Za – Právo na život (v poľštine Pro-Prawo do Życia).

Tá sa v roku 2016 pokúšala ešte viac sprísniť zákaz potratov v Poľsku, no napokon neuspela. Proti jej návrhu kriminalizujúcom interrupcie sa totiž postavili desaťtisíce ľudí. Masové demonštrácie vtedy dostali názov „Čierny protest“, podľa farby oblečenia, v ktorom prevažne ženy chodili verejne protestovať.

„Aj LGBT komunita je v katolíckom Poľsku dlhodobo diskriminovaná.“

Cieľom aktuálnej novely, ktorú nazvali „Stop pedofílii“, má byť ochrana detí pred pedofíliou a propagáciou homosexuality.

„Navrhovaná zmena poskytne právnu ochranu pre deti a mládež pred sexuálnou skazenosťou a demoralizáciou, ktorá sa rozvíja nebezpečným tempom a dotýka sa tisícov najmladších Poliakov prostredníctvom sexuálneho vzdelávania. Chceme, aby deti bezpečne chodili po ulici, do školy, a chceme, aby sexuálni delikventi mali čo najťažší prístup k deťom,“ povedal pre poľskú súkromnú spravodajskú televíziu TVN24 Olgierd Pankiewicz, právnik, aktivista a jeden z predkladateľov zákona.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Pomerne veľká časť textu, ktorý je priložený k návrhu zákona, sa venuje sexuálnej výchove a je tiež namierená proti homosexuálom. LGBT komunita je v prevažne katolíckom Poľsku dlhodobo diskriminovaná. 

V texte sa, okrem iného, píše, že vzdelávanie o sexe „prebúdza v deťoch sexualitu, propaguje homosexualitu, masturbáciu a iné sexuálne aktivity“.

Odporcovia takýchto vyjadrení z radov opozičných politikov považujú novelu za „návrat do stredoveku“. V niekoľkých poľských mestách sa v októbri konali demonštrácie pod názvom „Stredoveká jeseň“ (z poľštiny Jesień średniowiecza), na ktorých stovky Poliakov protestovali proti plánovanej zmene posvätenej vládnou stranou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite