Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Izrael je pod paľbou palestínskych rakiet. Prečo v regióne opäť rastie napätie?

.marína Gálisová .svet

Na začiatku bol cielený útok, ktorého výsledkom je smrť lídra teroristickej organizácie Palestínsky islamský džihád, 42-ročného Baha Abú al-Atu.

Izrael je pod paľbou palestínskych rakiet. Prečo v regióne opäť rastie napätie? Tsafrir Abayov/AP/SITA 12. november 2019 Sderot, Izrael: Policajti hliadkujú v meste na juhu Izraela po tom, ako miestnu továreň zasiahla raketová strela.

tento muž, ktorý viedol vojenské krídlo organizácie, nazvané Brigády al-Kuds, bol nielen prekážkou v bezpečnosti obyvateľov Izraela, ale aj prekážkou mierového procesu. „Abú al-Ata sa dlhodobo snažil vyostriť konflikt s Izraelom, najmä raketovými útokmi na židovský štát, čím maril izraelské snahy dosiahnuť prímerie s Hamasom. Hamas drakonicky vládne Gaze a väčší ozbrojený konflikt si neželá,“ hovorí pre .týždeň politológ Ján Kapusňak, ktorý žije v Izraeli.

Abú al-Ata teda predstavoval problém aj pre samotný Hamas. Ale v Gaze sa s ním nikto nechcel dostať do sporu – mal moc, mal meno, mal vplyv. Každý, kto by ho konfrontoval, riskoval, že by nadobudol povesť „kolaboranta“.  Preto sa ho obávali dokonca aj hlavní predstavitelia Hamasu Izmael Haníja a Jahjá Sinwar. 

„Pre civilistov to nie je jednoduché obdobie, hoci na ostreľovanie Izraela z Gazy si už, žiaľ, zvykli.“

Hamas, samozrejme, po cielenom zabití Abú al-Atu predvádza svoje „povinné tance“ – pobúrenie a vyhrážky na adresu Izraela. Nič iné by ani robiť nemohol. Ale práve preto je zaujímavé, že na rozdiel od Palestínskeho islamského džihádu, Hamas nevyhlasuje Izraelu priamo vojnu.

takéto zlé to bolo naposledy v roku 2014

Zato Palestínsky islamský džihád (PID), podporovaný Iránom, vyhlásil Izraelu okamžite po smrti svojho vplyvného lídra vojn. A na Izrael vystrelil viac ako 190 rakiet. Vyše 50 z nich zneškodnila izraelská protiraketová obrana, takzvaná železná kupola. „Keďže PID sa teraz snaží mobilizovať sily a pripravuje sa, podľa vlastných slov, na vojnu voči ,sionistickej entite‘, izraelská armáda očakáva, že ostreľovanie bude prebiehať ešte niekoľko nasledujúcich dní. Preto podniká odvetné útoky na ciele, z ktorých PID odpaľuje rakety na Izrael,“ opisuje Ján Kapusňak.

Pre civilistov to nie je jednoduché obdobie, hoci na ostreľovanie Izraela z Gazy si už, žiaľ, zvykli. Najviac sú teraz postihnuté izraelské komunity na juhu v okolí pásma Gazy v oblasti širokej nejakých 70-80 kilometrov, hoci niektoré rakety Hamasu v minulosti prekonali vzdialenosť viac ako 100 kilometrov. Z väčších miest ide najmä o Aškelon, Ašdod, Beerševa, Rišon le-Cijon, Cholon a v utorkové ráno aj Tel Aviv – druhé najväčšie mesto v Izraeli. 

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

„Ľudia v týchto oblastiach majú v rozmedzí 15 až 90 sekúnd na bezpečný únik do krytu,“ vraví Kapusňak. To znamená, že život v týchto oblastiach bol počas celého utorka paralyzovaný, školy a mnohé úrady boli zatvorené, ľudia nešli do práce aj kvôli tomu, že z bezpečnostných dôvodov nepremávali vlaky. Izrael nebol v takomto stave pohotovosti od operácie Ochranné ostrie v lete 2014.

hrozí ešte väčšia eskalácia?

Podľa Jána Kapusňaka však nie je väčšia eskalácia konfliktu v záujme Izraela a ani Hamasu, na ktorý sa Izrael do istej miery spolieha s upokojením vnútornej situácie v Gaze. Hamas totiž čelí veľkej kritike a protestom zo strany palestínskej populácie kvôli zlým sociálno-ekonomickým podmienkam v Gaze.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite