Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Baghdádí je mŕtvy, ale Islamský štát žije. Prečo Blízky východ zostáva liahňou teroristov?

.matúš Dávid .svet

Aj keď Američania zabili jedného z najhľadanejších džihádistov, vodcu organizácie Islamský štát a strojcu kalifátu abú Bakra Baghdádího, Blízky východ je naďalej problematickým regiónom. Hrozba terorizmu ani zďaleka nepominula a (staro)novým výzvam čelí aj Európa.

Baghdádí je mŕtvy, ale Islamský štát žije. Prečo Blízky východ zostáva liahňou teroristov? AP/FILE/SITA 23. jún 2014 Mosul, Irak: Teroristi z organizácie Islamský štát prechádzajú svojou baštou, irackým mestom Mosul, pár dní po vyhlásení samozvaného kalifátu na dobytých územiach v Iraku s Sýrii.

keď sa šéf Bieleho domu koncom októbra postavil pred novinárov, celý svet sledoval jeho zásadné vyhlásenie:

„Al Baghdádí je mŕtvy. Bol to chorý a zvrátený muž a teraz je mŕtvy. Zomrel ako pes a ako zbabelec. Jeho telo bolo znetvorené výbuchom. Okrem toho sa na neho zrútil tunel,“ oznámil Trump s tým, že terorista sa odpálil v tuneli v dedine Báríšá na severovýchode Sýrie, pričom okrem seba usmrtil aj tri svoje deti.

Donald Trump ešte dodal, že „zločinec, ktorý sa veľmi snažil zastrašovať ostatných, strávil svoje posledné chvíle v absolútnom strachu, panike a hrôze z amerických jednotiek, ktoré sa k nemu blížili.“

Vodca Daíšu abú Bakr Baghdádí na archívnej snímke vytvorenej z propagandistického videa teroristickej organizácie Islamský štát. Al-Furqan media/AP/FILE/SITAVodca Daíšu abú Bakr Baghdádí na archívnej snímke vytvorenej z propagandistického videa teroristickej organizácie Islamský štát.

O pár dní neskôr americký prezident zverejnil na Twitteri dokonca aj fotografiu armádneho psa, belgického ovčiaka, ktorý utrpel zranenia pri špeciálnej operácii v Sýrii, ktorá viedla k zabitiu teroristického vodcu.

„Zverejnili sme fotografiu úžasného psa (meno zostáva utajené), ktorý odviedol skvelú prácu pri zajatí a zabití lídra IS Abú Bakra Baghdádího,“ napísal Trump v príspevku na sociálnej sieti.

blízky východ bez Američanov

Bolo to niekoľko týždňov po tom, čo prezident Spojených štátov nariadil stiahnutie amerických vojakov zo severovýchodnej Sýrie. Oblasť je strategickým územím v konflikte medzi Tureckom a sýrskymi Kurdmi.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Ankara, na príkaz tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vzápätí spustila vojenskú operáciu namierenú proti kurdským milíciám, ktoré USA dlhodobo podporovali, pretože pomáhali Západu v boji proti teroristom z organizácie Islamský štát.

„V posledných mesiacoch ušlo z kempov na Blízkom východe približne 750 bojovníkov tzv. Islamského štátu.“

Kurdi navyše spravujú niekoľko táborov a väzníc, kde sa nachádza približne 12-tisíc podozrivých stúpencov Daíšu (iné, medzi moslimami hanlivé označenie pre teroristickú organizáciu Islamský štát). Väčšinu z nich tvoria Iračania a Sýrčania, no vyše dvetisíc bývalých bojovníkov pochádza z ďalších desiatok krajín sveta.

Správa medzinárodnej protiteroristickej koalície z júna tohto roka v tejto súvislosti uvádza ešte vyššie odhadované počty prívržencov Daíšu – od 14-tisíc do 18-tisíc ľudí, vrátane tritisíc cudzincov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite