Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tak čo bude s tým brexitom?

.marína Gálisová .svet .politika

Tridsiateho októbra si Boris Johnson mohol blahoželať – konečne sa mu podarilo cez parlament pretlačiť zákon umožňujúci predčasné voľby. O deň neskôr tento zákon odsúhlasila kráľovná. Blahoželajú si však aj odporcovia brexitu.

Tak čo bude s tým brexitom? INVICTA KENT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA 30. október 2019 Veľká Británia: Figurína počas tradičného sviatku pálenia vatier v Edenbridge. Boris Johnson aj Jeremy Corbyn vo voľ bách riskujú všetko.

 veľká Británia má zvláštnu predvianočnú náladu, ktorá sa mieša s predvolebnou. V stredu šiesteho novembra rozpúšťa svoj parlament, dvanásteho decembra pôjdu britskí občania voliť. Znovu. 

Diskutuje sa o tom, či voľby vzhľadom na predvianočný zhon a tradične nemilé počasie nejako utrpia, alebo nie. Presnejšie, či predvianočný zhon nespôsobí, že kampaň bude chvatná, nenájde si dosť pozorných poslucháčov a neprebijú ju zvuky piesne Last Christmas. A či nemilé počasie neodradí priveľa britských voličov od cesty k urnám.

neoficiálne druhé referendum

Jedno je však isté: predčasné voľby dvanásteho decembra budú v skutočnosti akési neoficiálne „druhé referendum“ o brexite.  A analytici budú mať až do volieb ťažkú hlavu z toho, komu ich termín v poslednom mesiaci roka prospeje – tým, ktorí chcú brexit, alebo tým, ktorí by najradšej zostali v Európskej únii?

Mladí voliči majú tendenciu byť za zotrvanie v EÚ, práve tí však v posledných voľbách neukázali ktovieakú volebnú účasť. Viac priaznivcov brexitu nájdeme v strednej a staršej generácii, ktorá je voličsky disciplinovanejšia – a to dokonca aj v meteorologicky nepriaznivých podmienkach. A je celkom možné, že mladí voliči sa budú pred Vianocami viac venovať Vianociam než politike.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Toto by nahrávalo lídrovi konzervatívcov a hlavnému brexiterovi Borisovi Johnsonovi, ktorý dúfa, že voľby dvanásteho decembra vyhrá on so svojím plánom na čo najskoršie opustenie Únie. Nahráva mu aj fakt, že víťazí v prieskumoch verejnej mienky, a tiež taká „drobnosť“, že kampaňuje rád, s veľkým rozmachom a veľkým šarmom. Mohlo by sa zdať, že má víťazstvo v rukáve.

„Ak by vo voľbách jednoznačne a s náskokom zvíťazil Boris Johnson so svojimi konzervatívcami a s predstavami o čo najskoršom brexite, najpravdepodobnejšie by už k brexitu konečne došlo.“

Lenže... aj jeho oponent, líder labouristov Jeremy Corbyn, sa v kampani cíti ako ryba vo vode. Napriek tomu, že predčasným voľbám sa dlho vzpieral, dalo sa tušiť, že ich nevyhnutnosť uznával a potichu sa na ne aj pripravoval. Preto určite nepôjde do kampane bez stratégie. Corbyn je teraz na strane „remainers“, teda za zotrvanie v EÚ. A to aj napriek tomu, že v priebehu rokov sa v tejto otázke akosi nedokázal vyprofilovať a mnohí presvedčení labouristi ho podozrievajú zo sympatií k brexitu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite