Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Indii rozdávajú úrady milióny masiek. Smog zamoril hlavné mesto

.ivana Šalgová .svet

Až dvadsaťdva z tridsiatich miest sveta s najviac znečisteným ovzduším sa nachádza na Indickom polostrove. Mesto Dillí je najznečistenejším hlavným mestom sveta. Situácia sa neustále zhoršuje.

V Indii rozdávajú úrady milióny masiek. Smog zamoril hlavné mesto Manish Swarup/AP/SITA

na neslávne prvenstvo indického hlavného mesta upozorňoval už začiatkom tohto roka britský denník The Guardian. Na základe meraní vykonaných v roku 2018 získalo mesto titul najznečistenejšieho hlavného mesta sveta a teraz sa o ňom hovorí opäť. 

Miestny najvyšší súd totiž vydal rôzne obmedzenia pre Dillí aj dva susedné štáty. Kvalita vzduchu na tomto území sa podľa neho zhoršila na „kritickú úroveň“. 

Hrubá biela vrstva smogu pokryla mesto a mnohí miestni obyvatelia sa podľa BBC obávajú o svoje zdravie aj o zdravie svojich detí. Sťažujú sa, že situácia sa každoročne opakuje.

Kvôli toxickému vzduchu hovoria miestni úradníci o ohrození verejného zdravia a v školách začali rozdávať päť miliónov ochranných masiek pre deti a ich rodičov. Vyučovanie na školách je prerušené minimálne do budúceho utorka, všetky projekty výstavby boli pozastavené a zakázané sú aj ohňostroje. 

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

 „Dillí sa zmenilo na plynovú komoru kvôli dymu z vypaľovania strnísk v susedných štátoch,“ napísal na Twitteri ministerský predseda Dillí Arvind Kejriwal. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite